Volledig scherm
Reddingsdiensten in Potrerillos (Mendoza). © PRENSA GOBIERNO DE MENDOZA

Vermiste klimmer mogelijk na dertig jaar dood teruggevonden in Argentijnse gletsjer

De Argentijnse autoriteiten denken na bijna dertig jaar een vermissingszaak te hebben opgelost. Een wandelaar ontdekte in een gletsjer in de provincie Mendoza een lichaam dat vermoedelijk van een verdwenen Spaanse klimmer is.

Het lichaam werd ontdekt in een gletsjer nabij de plaats Potrerillos in de provincie Mendoza. Het is onduidelijk hoe het slachtoffer precies is verongelukt. ,,Het lichaam bevond zich al heel lang in de gletsjer", zegt Alejandro Alonso, een politiefunctionaris die betrokken was bij de bergingsoperatie. ,,Op enig punt verloor de wandelaar zijn evenwicht en kwam ten val. Of de wind blies hem de gletsjer in.”

Uit DNA-onderzoek moet blijken of het inderdaad gaat om Mateo Parrilla, de Spanjaard die in januari 1990 verdween. De 35-jarige man uit Valencia zou zijn begonnen aan een klimtocht op een berg in Portrerillos maar is daarna nooit meer gezien, schrijft El Pais. Zijn verdwijning is de enige die in de regio geregistreerd werd. 

Spaans materiaal

De autoriteiten vermoeden in elk geval dat de zaak snel kan worden afgesloten. Het slachtoffer droeg kleren uit de periode waarin de klimmer verdween en had klimmateriaal van een Spaans merk bij zich. Ook werd op het lichaam een rugzak met documenten gevonden, maar over die documenten wilde de politie verder niets kwijt. 

Mendoza is een populaire toeristische bestemming. Het lichaam lag echter niet in een drukbezocht gebied.

  1. Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz
    Update/video

    Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz

    Iran heeft een Britse olietanker geconfisqueerd die door de Straat van Hormuz voer. De Britse olietanker Stena Impero werd vanmiddag geënterd door leden van de Iraanse Revoltionaire Garde. Een klein uur later leek de tanker Mesdar aan de beurt. Ook dat schip maakte een scherpe koerswijziging, volgens de Britse regering omdat het gekaapt werd. Later mocht de Mesdar zijn aanvankelijke koers toch weer vervolgen. De onduidelijkheid en reacties van de regeringen tekenen de opgelopen spanningen in de voor olie zo belangrijke regio.