Volledig scherm
De 18-jarige Theo Hayez verdween na een bezoek aan the Cheeky Monkey's bar in Byron Bay, zo’n 160 kilometer ten zuiden van Brisbane in de deelstaat New South Wales. © EPA

‘Vermiste Belg in Australië mogelijk slachtoffer van seriemoordenaar’

De verdwijning van een Belgische rugzaktoerist in het oosten van Australië, eind mei, zou wel eens niet op zichzelf kunnen staan. Dat zegt een Australische gevangenispsycholoog. Hij ziet veel gelijkenissen met de verdwijning van een Britse en Franse backpacker en sluit niet uit dat de drie ten prooi vielen aan een en dezelfde seriemoordenaar. 

Theo Hayez (18) uit het Belgische Overijse verdween eind mei na een avondje stappen in de kustplaats Byron Bay, een kustplaats ten zuiden van Brisbane en 390 kilometer ten noorden van Port Macquarie. De Australische en Belgische politie, geassisteerd door tientallen vrijwilligers, zochten tevergeefs naar hem. 

Eerder verdwenen twee andere backpackers. De Franse Erwan Ferrieux (21) is vrijwel zeker dood. De drie botten die speervissers in juni vonden bij Port Macquarie waren van hem, zo maakte de politie eerder deze week bekend. De Fransman werd in februari voor het laatst gezien bij het populaire kustplaatsje, gelegen op een kleine 400 kilometer ten noorden van Sydney. 

Ferrieux was toen in het gezelschap van de Britse Hugo Palmer (20). Ze verdwenen na een nachtelijke zwempartij. De huurauto van de twee werd onbeheerd aangetroffen op een nabijgelegen parkeerterrein. Al hun bezittingen lagen nog in het voertuig. 

Geen toeval

,,Drie jongemannen met gelijkaardige profielen die verdwijnen in twee kustplaatsjes die voor Australische begrippen redelijk dicht bij elkaar liggen. Het zou naïef zijn om dat toevallig te noemen’’, zegt forensisch psycholoog Tim Watson-Munro (65) in Australische en Britse media. 

,,De kans dat drie backpackers in korte tijd in dezelfde regio verdwijnen, is statistisch gezien erg onwaarschijnlijk. We weten dat seriemoordenaars het gemunt hebben op kwetsbare personen of mensen van wie de verdwijning niet meteen opgemerkt zal worden’’, vervolgt de deskundige. Hij beoordeelde de afgelopen 40 jaar de geestesgesteldheid van enkele van Australië’s beruchtste criminelen. 

Geen link

Volgens de politie in de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales is er tot nu toe niets dat wijst op een gewelddadig overlijden van Erwan Ferrieux en zijn er ook geen aanwijzingen voor een misdrijf bij de verdwijning van Hugo Palmer en Theo Hayez. Om die reden koppelt ze de vermissing van de Belg niet aan die van de Fransman en Brit. 

Pacific Highway

Logisch, vindt Watson-Munro. De algemene houding van de politie bij onderzoeken is volgens hem om mensen vooral niet bang te maken.

,,Niemand wil eraan denken dat er een seriemoordenaar actief is die op en langs de Pacific Highway (de 790 kilometer lange kustweg tussen Sydney en Brisbane) naar slachtoffers zoekt. Ik hoop dat ik ongelijk heb maar het kan best zo zijn dat ik gelijk heb’’, aldus de forensisch psycholoog.  

Volledig scherm
De 21-jarige Erwan Ferrieux (l) en zijn één jaar jongere Britse reisgenoot Hugo Palmer op een opsporingsbericht van de politie. © EPA
 1. Uitgedroogde koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’
  video

  Uitgedroog­de koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’

  Door de allesvernietigende bosbranden die Australië de afgelopen tijd teisterden zijn naar schatting een miljard dieren omgekomen waaronder ontelbare koala's. Nu sprake is van de eerste regenbuien, haasten uitgedroogde buidelberen zich naar plekken waar water beschikbaar is. De Australische Pamela Schramm trof in de deelstaat New South Wales een wel heel dorstig exemplaar aan op het asfalt van een autoweg. Het dier likte, met gevaar voor eigen leven, druppels op die op het wegdek waren blijven staan.
 2. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.