Van moord vrijgesproken Amerikaanse buurtwacht klaagt ouders van gedode tiener aan

videoDe Amerikaan George Zimmerman die in 2012 de ongewapende tiener Trayvon Martin doodschoot klaagt nu de ouders van de jongen aan. Zij zouden een nepgetuige hebben gebruikt om Zimmerman veroordeeld te krijgen. Die eist nu 100 miljoen dollar (90 miljoen euro).

Op 26 februari 2012 was Zimmerman actief bij de buurtpreventie in Sanford, Florida. Martin was op weg naar huis na een bezoek aan een supermarkt waar hij wat te eten had gekocht toen Zimmerman hem aansprak. Uiteindelijk schoot Zimmerman Martin dood, naar eigen zeggen uit zelfverdediging.

Martin was echter ongewapend en volgens getuigen was hij niet agressief. De dood van de tiener gaf de aanleiding voor de protestbeweging Black Lives Matter die sindsdien veel demonstraties heeft georganiseerd en aandacht vraagt voor politiegeweld tegen zwarte mensen in de VS.

Valse getuige

Een jury sprak Zimmerman in 2013 vrij van moord. Sindsdien zijn buurtwachten onderwerp van discussie in de VS. Zimmerman sleept, naast de ouders van Martin, nu ook de openbaar aanklager en de twee vrouwen voor de rechter die een valse getuigenis zouden hebben afgelegd.

Volgens Zimmerman deed een van de vrouwen zich voor als getuige, die Martin als laatste via de telefoon had gesproken. In werkelijkheid zou zij de halfzus van belster Brittany Diamond Eugene zijn, die niet wilde getuigen over het gesprek dat zij met Martin vlak voor zijn dood had. In plaats daarvan was het Rachel Jeantel die in 2013 tegen Zimmerman getuigde.

Zelf beschoten

Luke Rosiak, een onderzoeksjournalist voor nieuwsorganisatie The Daily Caller, zegt erover: ,,Eugene weigerde om een versie van de gebeurtenissen te geven die de zaak een racistische wending zouden geven. Daarom werd Jeantel, die leest op lagereschoolniveau, onder druk gezet zich voor te doen als Diamond.’’

Zimmerman haalde vaker het nieuws, wegens te hard rijden, het bedreigen van zijn schoonouders en de mishandeling van zijn vriendin. Een paar maanden na zijn vrijspraak werd hij zelf beschoten door de 38-jarige Matthew Apperson na een verkeersruzie. Zimmerman raakte slechts lichtgewond, door rondvliegend glas en metaal.

Volledig scherm
George Zimmerman lacht als hij wordt vrijgesproken. © AP
  1. Uitgemergelde leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

    Uitgemer­gel­de leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

    In de dierentuin van de Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens internationale dierenrechtenorganisaties sprake van dramatische misstanden. Bezoekers spotten er deze week een aantal extreem uitgemergelde leeuwen. De broodmagere roofdieren waren letterlijk vel over been en konden bijna niet meer op hun poten staan. Twitteraar Osman Salih uit Soedan is inmiddels via sociale media een actie begonnen voor hulp aan de ten dode opgeschreven leeuwen.
  2. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

    ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

    In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.