Van moord vrijgesproken Amerikaanse buurtwacht klaagt ouders van gedode tiener aan

videoDe Amerikaan George Zimmerman die in 2012 de ongewapende tiener Trayvon Martin doodschoot klaagt nu de ouders van de jongen aan. Zij zouden een nepgetuige hebben gebruikt om Zimmerman veroordeeld te krijgen. Die eist nu 100 miljoen dollar (90 miljoen euro).

Op 26 februari 2012 was Zimmerman actief bij de buurtpreventie in Sanford, Florida. Martin was op weg naar huis na een bezoek aan een supermarkt waar hij wat te eten had gekocht toen Zimmerman hem aansprak. Uiteindelijk schoot Zimmerman Martin dood, naar eigen zeggen uit zelfverdediging.

Martin was echter ongewapend en volgens getuigen was hij niet agressief. De dood van de tiener gaf de aanleiding voor de protestbeweging Black Lives Matter die sindsdien veel demonstraties heeft georganiseerd en aandacht vraagt voor politiegeweld tegen zwarte mensen in de VS.

Valse getuige

Een jury sprak Zimmerman in 2013 vrij van moord. Sindsdien zijn buurtwachten onderwerp van discussie in de VS. Zimmerman sleept, naast de ouders van Martin, nu ook de openbaar aanklager en de twee vrouwen voor de rechter die een valse getuigenis zouden hebben afgelegd.

Volgens Zimmerman deed een van de vrouwen zich voor als getuige, die Martin als laatste via de telefoon had gesproken. In werkelijkheid zou zij de halfzus van belster Brittany Diamond Eugene zijn, die niet wilde getuigen over het gesprek dat zij met Martin vlak voor zijn dood had. In plaats daarvan was het Rachel Jeantel die in 2013 tegen Zimmerman getuigde.

Zelf beschoten

Luke Rosiak, een onderzoeksjournalist voor nieuwsorganisatie The Daily Caller, zegt erover: ,,Eugene weigerde om een versie van de gebeurtenissen te geven die de zaak een racistische wending zouden geven. Daarom werd Jeantel, die leest op lagereschoolniveau, onder druk gezet zich voor te doen als Diamond.’’

Zimmerman haalde vaker het nieuws, wegens te hard rijden, het bedreigen van zijn schoonouders en de mishandeling van zijn vriendin. Een paar maanden na zijn vrijspraak werd hij zelf beschoten door de 38-jarige Matthew Apperson na een verkeersruzie. Zimmerman raakte slechts lichtgewond, door rondvliegend glas en metaal.

George Zimmerman lacht als hij wordt vrijgesproken.
Volledig scherm
George Zimmerman lacht als hij wordt vrijgesproken. © AP
  1. Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavirus

    Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavi­rus

    De ruim duizend inwoners van het stadje Ferrera Erbognone in het noorden van Italië blijken geen van allen vatbaar voor het coronavirus. Terwijl in omliggende gemeenten op grote schaal sprake is van Covid-19-besmettingen en - doden heeft het plaatsje in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije nergens last van. Wetenschappers vermoeden dat de inwoners op de een of andere manier immuun zijn voor de ziekte. Analyses van hun bloed moeten aantonen hoe dan kan.