Volledig scherm
Een van de nepauto's. © AP

Vader en zoon gearresteerd voor namaken van Ferrari's en Lamborghini's

De politie in Brazilië heeft een illegale autofabriek opgerold waar al geruime tijd sportwagens van de merken Ferrari en Lamborghini werden nagemaakt. De net echt lijkende bolides werden verkocht voor prijzen tussen de 40.000 en 55.000 euro. Dat is een fractie van wat de peperdure Italiaanse auto's normaal gesproken kosten. 

Bij het bedrijf in de zuidelijke staat Santa Catarina werden een vader een zoon gearresteerd. Ze worden niet alleen verdacht van het illegaal nabouwen en bijna exact kopiëren van de wagens, maar ook van het niet naleven van beschermde en gepatenteerde industriële eigendomsrechten. Zo werden nagemaakte logo's aangetroffen, die waren aangebracht in autostoelen en op andere onderdelen en accessoires. In de garage werden in totaal acht Ferrari's en Lamborghini's in verschillende staten van afwerking aangetroffen. Alle voertuigen zijn in beslag genomen. 

De politie gaat onderzoeken waar het duo de goedkopere namaakonderdelen vandaan haalde. De fabrikanten van de echte bolides hebben inmiddels een officiële klacht ingediend tegen de clandestiene praktijken in Brazilië. Niet alleen omdat de merken werden nagemaakt, maar ook omdat de bedrijven inkomsten zijn misgelopen. Ze hadden immers liever echte wagens willen verkopen die, afhankelijk van het model en de uitvoering, in prijs kunnen variëren van een ton tot zelfs een half miljoen euro. 

Dealers

Volledig scherm
Namaaklogo's © AP

Onduidelijk is nog hoeveel nepauto's er in de fabriek zijn geproduceerd. Om daar achter te komen is de complete administratie in beslag genomen. Ook zal worden gezocht naar de kopers van de ‘Ferrari’s’ en ‘Lamborghini's’. De politie kwam de illegale praktijken op het spoor na tips van echte dealers die namaakwagens in hun garages kregen voor onderhoud. Ferrari en Lamborghini hebben vervolgens aangedrongen op een onderzoek naar de herkomst van de neppers.

Het is zeker niet de eerste keer dat de bolides zijn nagemaakt. Recent werd bekend dat een vader en zoon uit Amerika met behulp van drie 3D-printers een Lamborghini Aventador aan het nabouwen zijn. Die exclusieve sportwagen kost, afhankelijk van de uitvoering, in het echt tussen de 300.000 en 565.000 euro, maar de twee zeggen de bolide te kunnen bouwen voor een slordige 20.000 euro: vijftien keer goedkoper dan het voordeligste origineel.

Hoewel hun creatie straks lijkt op de Aventador, zit er geen Lamborghini-motor onder de motorkap. ,,Te duur! De motor is in werkelijkheid een LS1 V8 die we uit een 16 jaar oude Chevrolet Corvette hebben gesleuteld. Wel hebben we twee turboversterkers toegevoegd vanwege het lekkere, brommende geluidseffect dat daarmee ontstaat.”

Wanneer hun namaakbolide voltooid is, weten vader en zoon nog niet. Ze zijn niet strafbaar, omdat ze overduidelijk en in de openbaarheid een namaakauto aan het maken zijn. Daarnaast gebruiken ze ook nog originele onderdelen zoals ramen en scharnieren. 

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP
 1. Nieuwe uniform Amerikaanse Space Force onder vuur: ‘Belachelijk, in ruimte valt niks te camoufleren’

  Nieuwe uniform Amerikaan­se Space Force onder vuur: ‘Belache­lijk, in ruimte valt niks te camoufle­ren’

  De United States Space Force - een onlangs opgericht onderdeel van de Amerikaanse strijdkrachten dat verantwoordelijk is voor oorlogsvoering in de ruimte - heeft de looks van het nieuwe USSF-uniform bekendgemaakt, maar de outfit ligt nu al onder vuur op sociale media. Reden? Het best stoere pak is voorzien van een groenbruine camouflageprint. Belachelijk, vindt menigeen, want in de ruimte groeien geen bomen en valt er weinig te camoufleren.
 2. Uitgedroogde koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’
  video

  Uitgedroog­de koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’

  Door de allesvernietigende bosbranden die Australië de afgelopen tijd teisterden zijn naar schatting een miljard dieren omgekomen waaronder ontelbare koala's. Nu sprake is van de eerste regenbuien, haasten uitgedroogde buidelberen zich naar plekken waar water beschikbaar is. De Australische Pamela Schramm trof in de deelstaat New South Wales een wel heel dorstig exemplaar aan op het asfalt van een autoweg. Het dier likte, met gevaar voor eigen leven, druppels op die op het wegdek waren blijven staan.
 3. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's
  video

  Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.