Uniek: zeldzame neushoorn geboren door kunstmatige inseminatie

videoVoor het eerst is er een zeldzame neushoorn geboren dankzij kunstmatige inseminatie. In de dierentuin van Miami beviel de Indische neushoornmoeder Akuti afgelopen dinsdag van een gezond jong. Het is het eerste Indische neushoornjong dat door kunstmatige inseminatie geboren is.

De kleine neushoorn, waarvan het geslacht nog onbekend is, werd om half een 's middags geboren en is het eerste kleintje van Akuti, een zeven jaar oude een-hoornige Indische neushoorn. De vader is Suru, een achttienjarige Indische neushoorn. Zowel moeder als baby maken het goed. Beiden moeten nog wel onderzocht worden door een dierenartsenteam. ,,Dat wordt pas gedaan als het personeel het veilig acht om het kleintje een paar minuten van zijn erg beschermende moeder te scheiden”, aldus een woordvoerder van de dierentuin. 

Geen natuurlijke bevruchting

Het lukte Akuti, wat ‘prinses’ betekent in het Hindi, ondanks meerdere pogingen tot natuurlijke bevruchting niet om in verwachting te raken. Daarom werd een team met experts naar de dierentuin in Miami gehaald dat in januari vorig jaar het traject van kunstmatige inseminatie startte. 

Zodra duidelijk was dat Akuti inderdaad drachtig was, werd de neushoorn getraind om echo's te accepteren. Zo konden de medewerkers de groei en geboorte van het jong nauwlettend in de gaten houden. 

Indische neushoorns zijn gemiddeld tussen 15 en 16 maanden drachtig en de moeders kunnen eens in de twee of drie jaar bevallen van een kalf. Akuti en haar baby zijn nog niet voor het publiek te zien in de dierentuin, dat gebeurt pas als de twee aan elkaar gewend zijn. De dieren kunnen tot ruim 2700 kilo wegen.

De tekst gaat door onder de foto's

Moeder Akuti met haar nu twee dagen oude baby.
Volledig scherm
Moeder Akuti met haar nu twee dagen oude baby. © Zoo Miami/Ron Magill
Moeder Akuti met haar nu twee dagen oude baby.
Volledig scherm
Moeder Akuti met haar nu twee dagen oude baby. © Zoo Miami/Ron Magill

Voortbestaan

De Indische neushoorn is door haar hoorn erg gewild onder stropers. Er zijn nog ongeveer 3500 Indische neushoorns ter wereld, volgens de Internationale Neushoorn Stichting. De Amerikaanse dierentuin is daarom erg blij met de geboorte van de baby neushoorn: ,,Deze erg zeldzame geboorte is niet alleen belangrijk voor de dierentuin van Miami maar ook voor het voortbestaan van deze neushoornsoort.”

Het is niet de eerste keer dat een bedreigde diersoort kunstmatig wordt bevrucht. Eerder werden al een olifanteen krokodil en een reuzenpanda op deze manier drachtig. 

Moeder Akuti met haar nu twee dagen oude baby.
Volledig scherm
Moeder Akuti met haar nu twee dagen oude baby. © Zoo Miami/Ron Magill
 1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
  PREMIUM
  Update

  Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

  In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.
 2. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

  Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

  In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.