Volledig scherm
Een Afghaans meisje in een vluchtelingenkamp bij Herat in Afghanistan. In het door oorlog en natuurrampen ontwrichtte land zijn 3,8 miljoen kinderen en bijna evenveel volwassenen afhankelijk van humanitaire hulp. © EPA

UNHCR: Wereldwijd 71 miljoen mensen op de vlucht, meer dan ooit

Nog nooit waren zo veel mensen op de vlucht als op dit moment. Vluchtelingenorganisatie UNHCR van de Verenigde Naties telde eind vorig jaar 70,8 miljoen ontheemden die huis en haard verlieten vanwege onder andere oorlogen, politieke crises en een gebrek aan mensenrechten.

Volgens UNHCR was dat het grootste aantal sinds de organisatie bijna zeventig jaar geleden werd opgericht. De aantallen staan in het jaarlijkse Global Trends rapport. Volgens UNHCR waren tweemaal zoveel mensen op de vlucht als twintig jaar geleden en groeide het aantal ontheemden vorig jaar met 2,3 miljoen mensen.


Met de publicatie vraagt UNHCR ook aandacht voor Wereldvluchtelingendag morgen. Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, noemt het ‘schadelijk’ dat leiders als Donald Trump migranten en vluchtelingen bestempelen als een gevaar voor de veiligheid en de werkgelegenheid. Volgens Grandi zijn het slechts mensen die onzekerheid en gevaar proberen te ontvluchten.

Quote

We gaan de verkeerde kant uit

Filippo Grandi, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen

,,We gaan de verkeerde kant uit’’, waarschuwt Grandi. ,,Er zijn nieuwe conflicten, nieuwe situaties waardoor mensen vluchten, terwijl de oude conflicten nooit opgelost worden.’’ 80 procent van de conflicten duurt al langer dan vijf jaar. Na acht jaar oorlog in Syrië vormen de Syriërs nog steeds de grootste vluchtelingengroep: 13 miljoen mensen.

Grandi voorspelt een onverminderde exodus uit Venezuela. Vier miljoen mensen zijn het land al ontvlucht, vooral naar Peru, Colombia en Brazilië. De regio heeft steun nodig bij de opvang omdat er anders maatregelen in die opvanglanden dreigen waarvan de vluchtelingen de dupe worden.

Volledig scherm
Syrische jongenes zitten bij een vuilniscontainer in Beiroet. Volgens UNHCR leven er momenteel anderhalf miljoen Syriërs in Libanon. © EPA

De UNHCR telt vluchtelingen, asielzoekers en ontheemden om tot het record te komen. Ter vergelijking: er zijn meer vluchtelingen wereldwijd dan inwoners van Frankrijk. 

Misvatting

Vier op de vijf vluchtelingen komen in een buurland van hun eigen land terecht, en dus niet in Europa of de Verenigde Staten. Volgens  Grandi is het een misvatting dat westerse landen de grootste last dragen. Veel politici in die landen gebruiken migratie voor politieke doeleinden en spreken  van een crisis, die niet meer te beheersen is, constateert de Italiaanse Hoge Commissaris.

Volledig scherm
Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties. © REUTERS

Rijke landen hebben volgens de UNHCR samen 16 procent van de vluchtelingen opgenomen. Een derde van de vluchtelingen wereldwijd heeft een toevlucht gevonden in de armste landen. De landen die de meeste vluchtelingen opvangen zijn: Turkije (3,7 miljoen), Libanon (1,5 miljoen), Pakistan (1,4 miljoen) en Oeganda (1,2 miljoen). Bij de vijf landen die het meeste vluchtelingen herbergen, blijft Duitsland het enige Europese land. Daar stonden vorig jaar 1,1 miljoen erkende vluchtelingen geregistreerd en 370.000 asielzoekers, die nog moeten wachten op een beslissing over hun toekomst. Grandi prees Duitsland en het migratiebeleid van kanselier Angela Merkel. ,,Duitsland is een model, dat andere landen zouden moeten kopiëren. Het heeft geld gestoken in de integratie, en het weerlegt dat deze crisis niet behapbaar is.”

Volgens de Hoge Commissaris heeft Merkel misschien wel politiek een hoge prijs betaald voor haar beleid. ,,De geschiedenis zal daarover oordelen, en haar beleid zal als positief de geschiedenis ingaan.’

Wereldwijd keerden bijna 600.000 vluchtelingen vorig jaar huiswaarts.