‘Uitlevering Assange staat gelijk aan doodvonnis’
VideoVandaag begint in Londen de hoorzitting over het Amerikaanse verzoek om uitlevering van Julian Assange. Als de rechtbank hem besluit uit te leveren aan de VS, kan hij in theorie 175 jaar gevangenisstraf krijgen wegens poging tot hacken en inbreuk op de spionagewet. Tegenstanders van uitlevering wijzen op zijn fragiele gezondheid. Ze vinden vervolging van de WikiLeaks-oprichter een directe aanval op de persvrijheid.
De VS wil Assange vervolgen voor het publiceren van staatsgeheimen op zijn klokkenluiderswebsite WikiLeaks, waarmee hij de veiligheid van de VS in gevaar zou hebben gebracht. Hij maakte vertrouwelijke documenten over de oorlogen in Afghanistan en Irak openbaar en publiceerde namen van informanten. Door de onthullingen kwamen ook oorlogsmisdaden door Amerikaanse soldaten aan het licht.
Vorig jaar stemde de toenmalig Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid al in met het uitleveringsverzoek. Nu moet de rechter hierover beslissen. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept de VS op alle aanklachten tegen Assange te laten vervallen. Gebeurt dat niet, dan moet het Verenigd Koninkrijk uitlevering weigeren omdat Assange in de VS slachtoffer kan worden van ernstige schendingen van zijn mensenrechten, aldus de organisatie.
Marteling
De verdediging van Assange en Amnesty International waarschuwen voor de gevangenisomstandigheden waaronder de WikiLeaks-oprichter in de VS kan worden vastgezet. ‘Die kunnen een vorm van marteling of mishandeling zijn, bijvoorbeeld wanneer hij in eenzame opsluiting wordt geplaatst’, schrijft de mensenrechtenorganisatie.
De vader van Assange, John Shipton, deelt de zorgen. ,,Een uitlevering aan de Verenigde Staten staat gelijk aan een doodvonnis”, zei hij vorige week in een interview met de BBC. ,,De constante angst waar Julian inmiddels tien jaar in leeft, heeft hem beschadigd. Ik denk dat hij zich nu heel veel zorgen maakt.”
Een uitlevering aan de Verenigde Staten staat gelijk aan een doodvonnis
Intussen maken ook artsen zich nog steeds grote zorgen over de gezondheid van Assange, die sinds april 2019 in de gevangenis zit nadat hij na zeven jaar uit de ambassade van Ecuador in Londen werd gezet. Vorige week verscheen een open brief van 117 dokters die willen dat er een eind komt aan wat zij de ‘psychologische marteling en medische verwaarlozing’ noemen van de oprichter van WikiLeaks.
,,We moeten weg van het politieke aspect”, zegt de Australische gepensioneerde huisarts Sue Wareham, die de brief tekende. ,,We willen dat ze zich gaan focussen op zijn medische situatie en dat ze hem de hulp geven die hij nodig heeft.”
Noodklok
In mei luidde VN-rapporteur Nils Melzer al de noodklok over de geestelijke situatie van de WikiLeaks-oprichter, nadat hij hem samen met twee medisch experts had bezocht in de gevangenis. ‘Assange vertoont alle symptomen van langdurige blootstelling aan psychologische marteling, inclusief extreme stress, chronische angstgevoelens en intense psychologische trauma’s’, schreef Melzer toen.
,,Kijk ook naar het gedrag dat hij laatst vertoonde in de rechtbank”, zegt oud-huisarts Wareman. ,,Hij had last van geheugenverlies, een gebrekkige concentratie, leek geen begrip te hebben van de situatie om hem heen: allemaal dingen die veel voorkomen bij slachtoffers van psychologische marteling.”
Assange moet uit de gevangenis en naar een academisch ziekenhuis worden overgebracht, vinden de artsen die de open brief tekenden. ,,Hij moet eerst goed worden onderzocht. We weten gewoon niet precies wat zijn medische toestand is. Dat moet worden bekeken, daarna moet hij behandeld worden. Hij is op dit moment absoluut niet klaar voor de rechtszaak. Hij is geestelijk niet in staat om aan zo’n ingewikkeld proces te beginnen.”
Protest
In Londen werd afgelopen weekend door een paar honderd Assange-sympathisanten gedemonstreerd tegen de uitleveringszaak. Prominenten als mode-ontwerper Vivienne Westwoord en Pink Floyd-ster Roger Waters liepen mee met de protestmars van de Australische ambassade naar het parlementsplein. ‘Lever hem niet uit - journalistiek is geen misdaad’, viel er te lezen op de protestborden.
Als de WikiLeaks-oprichter vervolgd wordt, komt de persvrijheid in gevaar, waarschuwt ook Amnesty International. ,,Amnesty is van mening dat Assange wordt beschuldigd van activiteiten die onderzoeksjournalisten ook ondernemen”, zegt Massimo Moratti van de mensenrechtenorganisatie. ,,Wordt hij hiervoor veroordeeld, dan kan dit een afschrikwekkend effect hebben op het recht op vrijheid van meningsuiting en journalisten ertoe brengen zelfcensuur toe te passen uit angst voor vervolging.”
Het gaat niet over zijn karakter, niet over zijn meningen. Het gaat over persvrijheid en over het recht van het publiek om dit soort dingen te weten
Commentaar
Ook journalistieke organisaties vrezen verregaande consequenties. ‘De documenten die via WikiLeaks naar buiten kwamen, openbaarden afschuwelijk gedrag van de VS en corrupt en bruut gedrag van andere regeringen. Hierdoor kreeg het publiek belangrijke en hoognodige informatie’, schreef The Guardian in een hoofdredactioneel commentaar. ‘Dit is geen kwestie die gaat over hoe wijs meneer Assange is en nog minder over hoe sympathiek hij is. Het gaat niet over zijn karakter, niet over zijn meningen. Het gaat over persvrijheid en over het recht van het publiek om dit soort dingen te weten.’
Assange werd vorige week opgezocht door enkele parlementsleden uit zijn thuisland Australië. Ook zij waarschuwen dat uitlevering een gevaarlijk precedent zou scheppen. ,,Dit zou betekenen dat als je journalist bent en iets doet waarmee je een regering waar ook ter wereld tegen je in het harnas jaagt, je het zeer reële vooruitzicht hebt dat je wordt uitgeleverd aan dat land”, meent parlementariër Andrew Wilkie. ,,Dit is een zaak die met politieke motieven wordt gevoerd. Niet alleen Julian Assanges leven staat op het spel: het gaat ook over de toekomst van de journalistiek.”
Voorlopig zit de WikiLeaks-oprichter nog wel even in de Londense gevangeniscel. Deze hoorzittingen duren de hele week, waarna het proces geschorst wordt en op 18 mei verdergaat.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUM
Belgische ex-piloot (45) sterft week voor bruiloft, verloofde (44) opgepakt
In België is een 45-jarige ex-piloot vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen. Zijn verloofde, met wie hij volgende week zou trouwen, is opgepakt. Buurtbewoners in het Belgische Lummen reageren geschokt. ,,Hij deed heel hard zijn best om er hier een toffe buurt van te maken.” -
Toestand WikiLeaks-oprichter Julian Assange gaat vooruit
Het gaat beter met de gezondheid van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Dat zei zijn woordvoerder Kristinn Hrafnsson dinsdag. De 48-jarige Australiër zit sinds april in een gevangenis in Londen, in afwachting van een besluit van de rechter of hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De rechtszaak hierover wordt volgende week hervat.
-
PREMIUMmet video
Vijf jaar na bloedbad in Manchester: ‘De dader kwam als onschuldig kind ter wereld’
Vandaag is het vijf jaar geleden dat bij een concert van Ariana Grande in Manchester 22 mensen werden gedood door een bomaanslag. Verslaggever Geert Langendorff ging terug en sprak met betrokkenen. -
Apenpokken in Duitsland,België en Frankrijk, ‘Grote kans dat zeldzame virus ook naar Nederland komt’
Ook in Duitsland en Frankrijk zijn gevallen van apenpokken ontdekt, nadat gisteravond en vannacht al besmettingen in België werden vastgesteld. In Nederland is voor zover bekend geen melding binnengekomen van apenpokken, maar ‘de kans is groot dat het hier wel degelijk komt’, zegt Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid. -
‘Trump bood Assange gratie aan als hij betrokkenheid van Rusland bij hacken e-mails ontkende’
De Amerikaanse president Donald Trump zou Julian Assange gratie hebben aangeboden als hij zou verklaren dat Rusland niet achter het beruchte email-hack van de Democratische partij zat. Een republikeinse senator heeft Assange met dat aanbod bezocht toen hij in 2017 nog in de ambassade van Ecuador in Londen zat.