Volledig scherm
Ibrahim Miri werd sinds 1989 maar liefst 19 keer veroordeeld voor drugshandel, diefstallen en heling. © EPA

Uitgezette bendebaas die illegaal terugkeerde naar Duitsland mag opnieuw worden gedeporteerd

De Duits-Libanese leider van een bende uit Bremen mag opnieuw worden uitgezet naar Libanon. Dat heeft een rechtbank in de Noord-Duitse Hanzestad vanmiddag beslist. Minister van Buitenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU), in zijn hemd gezet door de illegale terugkeer van Ibrahim Miri (46) na een eerdere uitzetting, reageert verheugd. 

De bewindsman zegt de beslissing zeer te verwelkomen. ,,Dit is een groot succes voor het doorzettingsvermogen van onze rechtsstaat’’, verklaarde Seehofer tegenover Duitse media. Zijn ministerie en de betrokken autoriteiten in Bremen en Berlijn zullen er volgens hem alles aan doen om de hernieuwde uitzetting van Miri zo snel mogelijk te laten plaatsvinden. 

Ibrahim ‘Ibo’ Miri werd in juli uitgezet naar Libanon maar was in oktober alweer terug dankzij hulp van mensensmokkelaars en vroeg meteen asiel aan. Die aanvraag werd woensdag afgewezen door de Duitse IND. Daartegen diende de Duitse Libanees een spoedbezwaar in, dat de administratieve rechtbank in Bremen vanmiddag afwees. Ze besliste ook dat niets de uitzetting nog in de weg staat en dat de veertiger per direct mag worden gedeporteerd naar zijn vaderland. Miri beweert dat hij in Libanon wordt bedreigd door terreurorganisatie Hezbollah en gevaar loopt vanwege een bloedwraakconflict  van zijn familie maar volgens de Duitse IND kon hij die asielgronden niet aannemelijk maken. 

De veertiger staat aan het hoofd van een bende die zo’n 2500 leden telt en zich bezighoudt met afpersingen, drugs- en wapenhandel en prostitutie. Hij is ook de leider van het verboden chapter van outlaw-motorclub Mongols MC, aldus Duitse media. 

Dikke vinger

Dat de 19-voudig veroordeelde Miri ondanks een inreis- en verblijfsverbod van zeven jaar doodleuk terugkeerde naar Duitsland en asiel aan kon vragen, veroorzaakte niet alleen landelijk verontwaardiging maar was ook een figuurlijke dikke vinger naar de autoriteiten in Bremen en Berlijn. Zij bereidden zijn uitzetting in juli maandenlang voor en presenteerden haar als voorbeeld van een nieuwe aanpak. Die draait om het bestrijden van de ‘clan-criminaliteit’ door snellere uitzetting van veelplegers en een betere samenwerking met de deelstaten.