Volledig scherm
© AFP

Uber: vorig jaar 3000 meldingen seksueel misbruik in VS

Uber heeft vorig jaar in de Verenigde Staten meer dan 3000 meldingen gekregen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door chauffeurs of passagiers van de taxi-app. Dat staat in een langverwacht veiligheidsrapport dat het Amerikaanse bedrijf donderdag heeft gepubliceerd.

Van de mensen die seksueel misbruik rapporteerden, was ongeveer de helft passagier en de helft chauffeur. De beschuldigingen lopen uiteen van ongewenst zoenen tot aan verkrachting.

,,Uber is een afspiegeling van de samenleving’’, reageerde juridisch directeur Tony West. ,,Het trieste, ongelukkige feit is dat seksueel geweld vaker voorkomt in onze samenleving dan mensen denken. Mensen praten hier niet graag over.’’

Belangrijke stap

Uber-ceo Dara Khosrowshahi schreef op Twitter dat het bedrijf een belangrijke stap heeft gezet met het publiceren van de gegevens. ,,Ik vermoed dat veel mensen verrast zullen zijn over hoe zeldzaam deze incidenten zijn; anderen zullen begrijpelijkerwijs vinden dat ze nog te vaak voorkomen. Sommige mensen zullen waarderen hoeveel we hebben gedaan aan veiligheid; anderen zullen zeggen dat we nog meer werk te doen hebben. Ze hebben allemaal gelijk’’, aldus de topman. 

Uber verzorgde in 2018 1,3 miljard ritten in de VS. Jaarlijks zijn de afgelopen twee jaar ongeveer vijftig mensen om het leven gekomen door ongelukken tijdens een Uber-rit. Daarnaast kwamen negen mensen in een Uber om het leven door fysiek geweld.

Volledig scherm
Uber-ceo Dara Khosrowshahi. © REUTERS
  1. Uitgemergelde leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

    Uitgemer­gel­de leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

    In de dierentuin van de Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens internationale dierenrechtenorganisaties sprake van dramatische misstanden. Bezoekers spotten er deze week een aantal extreem uitgemergelde leeuwen. De broodmagere roofdieren waren letterlijk vel over been en konden bijna niet meer op hun poten staan. Twitteraar Osman Salih uit Soedan is inmiddels via sociale media een actie begonnen voor hulp aan de ten dode opgeschreven leeuwen.
  2. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

    ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

    In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.