Volledig scherm
Een deel van de Boeing 737 MAX-vloot van Southwest Airlines staat geparkeerd op vliegveld Victorville Airport in Victorville, Californië. © REUTERS

Twee maatschappijen VS stellen terugkeer Boeing 737 MAX uit

American Airlines, een van de grootste luchtvaartmaatschappijen in de Verenigde Staten, heeft de terugkeer van de Boeing 737 MAX uitgesteld tot 5 maart. Ook Southwest Airlines wil de toestellen op zijn vroegst pas in maart van 2020 in gebruik nemen.

Oorspronkelijk zou American Airlines het model, dat wereldwijd aan de grond staat vanwege technische problemen na twee crashes, op 3 december opnieuw in gebruik nemen. Dat werd al uitgesteld tot 16 januari en nu schuift de maatschappij de terugkeer nog verder vooruit. 

Southwest Airlines waarschuwt dat de terugkeer van het toestel in de dienstregeling nog verder uitgesteld kan worden. American Airlines zegt voortdurend in contact te staan met de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten en met vliegtuigbouwer Boeing.

,,Zodra het vliegtuig goedgekeurd is, verwacht American Airlines voor 5 maart testvluchten uit te voeren of vluchten voor medewerkers en gasten’’, aldus de maatschappij. Vanaf dan zal de luchtvaartmaatschappij het model gefaseerd inzetten. 

Boeing ondervindt grote problemen om voor het einde van het jaar goedkeuring te krijgen voor het toestel. Amerikaanse en Europese luchtvaartinstanties verzochten de vliegtuigbouwer recent om aanvullingen op de overhandigde documenten over het toestel. Dat wierp de vraag op wanneer Boeing in staat zou zijn een certificatievlucht uit te voeren. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft gezegd het toestel pas vrij te geven 30 dagen na een dergelijke vlucht.

Schade

American Airlines en Southwest Airlines, de twee grootste maatschappijen in de VS die het toestel gebruiken, hebben hun groeiplannen al bij moeten stellen en annuleren dagelijks meer dan 300 vluchten. American Airlines schat daardoor dit jaar 540 miljoen dollar (445 miljoen euro) omzetverlies te lijden. Southwest begroot dat het 435 miljoen dollar (bijna 360 miljoen euro) misloopt tussen januari en september van dit jaar.

Boeing onderhandelt met getroffen maatschappijen over een compensatie van de geleden schade, maar een akkoord daarover is er nog niet.

De 737 MAX, Boeings best verkochte toestel, staat sinds medio maart wereldwijd aan de grond, na twee crashes in enkele maanden tijd in Indonesië en Ethiopië. Daarbij vielen in totaal 346 doden. 

Vorig jaar crashte een vliegtuig van Boeing in de zee. Het was de tweede ramp met het toestel Boeing 737 MAX. Bekijk de video: