Turkije wil geen Turkey meer zijn en dient verzoek in om naam te veranderen
Turkije dient een verzoek in bij de Verenigde Naties en andere internationale organisaties om de naam van het land voortaan te spellen als Türkiye, in plaats van het Engelse Turkey. Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zou het officiële schrijven dinsdag de deur uit gaan.
De regering in Ankara verwacht dat de nieuwe spelling na deze week internationaal gemeengoed wordt. De VN is volgens de bewindsman ‘klaar’ voor de naamsverandering en Ankara heeft de nieuwe schrijfwijze gepromoot in veel internationale correspondenties. De naam zou ook op etiketten van producten afkomstig uit het land moeten komen te staan.
De stap volgt op een decreet van president Erdogan uit december vorig jaar om de schrijfwijze Türkiye in het Engels, Frans, Duits en andere talen te gebruiken. De term Türkiye ‘vertegenwoordigt en beschrijft op de beste wijze de cultuur, beschaving en waarden van de Turkse natie’, stond er volgens persbureau Anadolu in het decreet van Erdogan.
Wat de werkelijke reden is voor de naamswijziging en het moment waarop die moet worden doorgevoerd, blijft onduidelijk. Staatsomroep TRT beschreef in een artikel in december de weinig flatteuze andere betekenissen van het Engelse woord Turkey: het refereert ofwel aan een kalkoen of aan iets ‘dat vreselijk fout gaat’, aldus de zender.
Turkije is niet het eerste land dat verdergaat onder een andere naam, hoewel de redenen voor een naamsverandering nogal uiteenlopend zijn. Zo wordt Wit-Rusland tegenwoordig aangeduid met de naam Belarus. De oude naam suggereert voor veel inwoners dat het land deel uitmaakt van Rusland.
In februari 2019 werd Macedonië Noord-Macedonië. Voor buurland Griekenland was die naamswijziging een voorwaarde om de voormalige Joegoslavische republiek toe te laten tot de Navo. De Grieken hebben zelf ook een regio die Macedonië heet.
Na twintig jaar discussie werd in 2016 de naam Tsjechische Republiek ingewisseld voor Tsjechië. De kortere naam kon beter gebruikt worden door bijvoorbeeld bedrijven en sportteams op producten en shirts. Hoewel ons eigen land niet van naam is veranderd, geldt dat wel voor de naam die we naar buiten toe gebruiken. Nederland heeft zich internationaal altijd als ‘Holland’ gepromoot, maar sinds begin 2020 krijgt ‘Netherlands’ de voorkeur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Griekenland sluit grens met Turkije verder af, terwijl spanningen oplopen
-
PREMIUM
Bewoners vechten met succes tegen verloedering van historisch centrum Rome
De historische binnenstad van Rome is even voor verdere verloedering behoed. Tot 31 december mogen geen nieuwe kebabtenten, zaken waar pizza's per punt worden verkocht en broodjeswinkels meer geopend worden. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Inval bij Italiaanse kustwacht na ramp met migrantenschip
De carabinieri van het Zuid-Italiaanse Crotone hebben vandaag een inval gedaan bij de Italiaanse kustwacht, de financiële politie en Frontex. De inval is onderdeel van het onderzoek naar de ramp met het migrantenschip in februari van dit jaar. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’
-
Vrouw in Frankrijk omgekomen na 'testen' kogelwerend vest op feestje
-
-
-
Fout met elektronische signalering oorzaak treinramp India, school ingezet als mortuarium
De Indiase treinramp van vrijdagavond werd veroorzaakt door een fout in de elektronische signalering die een overvolle passagierstrein het verkeerde spoor op stuurde. De Indiase minister van Spoorwegen heeft dat zondag bevestigd. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.