Trump wil streng katholieke Amy Coney Barrett als nieuwe opperrechter
videoAmy Coney Barrett is door de Amerikaanse president Donald Trump voorgedragen als opvolger van Ruth Bader Ginsburg (RBG), de kort geleden overleden rechter van het Hooggerechtshof.
Delen per e-mail
Trump maakte de nominatie bekend tijdens een bijeenkomst in de tuin van het Witte Huis. Hij roemde Barrett's juridische capaciteiten, maar ook haar rol als moeder van zeven kinderen. ,,Ze zal geschiedenis schrijven als eerste rechter van het hooggerechtshof die nog schoolgaande kinderen heeft.’’
Barrett stond uitgebreid stil bij Ruth Bader Ginsburg. ,,Het is een eer als ik haar zou mogen opvolgen. Zij is een monument en zorgde ervoor dat het glazen plafond voor vrouwen werd verpulverd.’’ Ze stipte de vriendschap aan die Ginsburg had met de in 2016 overleden oerconservatieve opperrechter Antonin Scalia, de mentor van Barrett. ,,Hun standpunten lagen vaak ver uiteen, maar ze hadden respect voor elkaar.’’ Volgens Barrett dient een rechter naar de wetten kijken en is hij of zij geen beleidsmaker.
Amy Coney Barrett (48) staat te boek als conservatief en is vooral populair bij de Republikeinen. Haar zeer behoudende inslag maakt de moeder van zeven voor veel Trump-kiezers tot een voorbeeld.
Maar Democraten en Amerikaanse progressieven zien Amy Coney Barrett juist als slechtst mogelijke opvolger van de vorige week overleden Ruth Bader Ginsburg. Veel van haar ideeën staan haaks op die van haar progressieve voorganger. Barrett is niet alleen een uitgesproken tegenstander van abortus en het homohuwelijk, ook is ze tegen Obamacare (de ziektekostenverzekering van Barack Obama die ervoor moet zorgen dat iedere Amerikaan verzekerd is) en een voorstander van het recht om een wapen te dragen.
De Democraten vrezen dat de conservatieve meerderheid in het Hof Obamacare zal schrappen. De Republikeinen hebben al meerdere rechtszaken tegen die zorgwet lopen en zij hopen en verwachten nu dat het Hooggerechtshof hen in die zaken zal steunen. Met de benoeming van Barrett loopt de gezondheid van de natie gevaar, aldus de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en zijn partijgenoot Nancy Pelosi in een reactie.
Hoogleraar
De uit New Orleans afkomstige Barrett is nu nog als rechter actief in Chicago. Ze is voormalig hoogleraar Rechten aan de rechtenfaculteit van de katholieke universiteit van Notre Dame in de staat Indiana. Haar vader was advocaat bij de oliegigant Shell, haar moeder huisvrouw. Ze ging naar een katholieke meisjesschool en studeerde later summa cum laude af aan Notre Dame University.
Rechter Barrett is daarbij ook actief lid van de christelijke (overwegend katholieke) organisatie People of Praise die onder meer vindt dat mannen de spirituele leiders moeten zijn in het gezin en daarin ook een autoritaire rol op zich mogen nemen. De kans dat de Democraten daar uitgebreid naar zullen vragen bij haar sollicitatie in de Senaat is groot.
Barrett stond in 2018 ook al op Trumps voorkeurslijstje met mogelijke vervangers van opperrechter Anthony Kennedy, die met pensioen ging. Uiteindelijk koos de president voor (de vanwege beschuldigingen van seksueel overschrijdend gedrag omstreden) Brett Kavanaugh. Volgens de Amerikaanse radiozender NPR ging Barretts benoeming destijds niet door omdat ze door ziekte niet uit de verf kwam op de dag dat ze een laatste voorbereidingsgesprek had met Donald Trump.
Senaat
De door de Republikeinen gedomineerde Senaat lijkt Trump nu te steunen in zijn plan nog snel voor de verkiezingen een nieuwe opperrechter te benoemen. Als haar kandidatuur wordt bevestigd door de Senaat zal Barrett de jongste rechter zijn van het machtige en negenkoppige Hooggerechtshof in Washington. Dit hof heeft vergaande invloed op regels rondom immigratie, abortus en het homohuwelijk.
De Democraten vinden het ongehoord dat minder dan zes weken voor de verkiezingen nog een benoeming van een opperrechter wordt doorgedrukt. De Republikeinse voorzitter van de Senaat Mitch McConnell blokkeerde met zijn partijgenoten in 2016 nog de benoeming van een liberale kandidaat van Barack Obama. Die werd door Obama elf maanden voor de verkiezingen voorgedragen, maar omdat de benoeming in een verkiezingsjaar viel, weigerden de Republikeinse meerderheid in de Senaat deze in behandeling te nemen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Meer dan dertig in een klein transportbusje gepropte puppy's bevrijd
De politie van Düsseldorf heeft 34 puppy's bevrijd uit de klauwen van vermoedelijk illegale hondenhandelaren. De kleine Franse buldogs, Cane Corso’s en jonge West Highland terriërs waren in te kleine kisten achterin een transportbusje gepropt, zonder voedsel of water. Twee mannen zijn aangehouden. -
Democraten willen ambtstermijn Hooggerechtshof VS beperken
De Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dienen volgende week een wetsvoorstel in om de ambtstermijn van toekomstige rechters van het Hooggerechtshof in te perken tot achttien jaar. Onder de huidige wetgeving worden rechters voor het leven benoemd. -
Dit is de vrouw die Trump als opperrechter wil aanstellen
Amy Coney Barrett wordt de opvolgster van Ruth Bader Ginsburg (RBG), de overleden rechter van het Hooggerechtshof. Dat melden ingewijden binnen de Republikeinse Partij in Amerikaanse media. Vanmiddag (plaatselijke tijd) zal de Amerikaanse president Donald Trump officieel bekend maken dat Barrett zijn kandidaat is. -
Definitief terugkeerverbod voor Britse IS-bruid (21) die trouwde met Nederlandse jihadist
Na jaren juridisch getouwtrek hebben de hoogste rechters in Engeland bepaald dat de Londense ‘IS-bruid’ Shamima Begum niet naar het land mag terugkeren om haar zaak te bepleiten. De nu 21-jarige vertrok zes jaar geleden naar het ‘kalifaat’ van Islamitische Staat langs de rivier de Eufraat. In 2019 nam de regering haar de Britse nationaliteit af. -
Boeing 777 maakt noodlanding in Moskou vanwege problemen met motor
Een Boeing 777 van de Russische luchtvaartmaatschappij Rossiya Airlines heeft vrijdagochtend om 04.44 uur plaatselijke tijd (02.44 uur in Nederland) een noodlanding moeten maken in Moskou vanwege problemen met de motor. De noodlanding komt nog geen week nadat eenzelfde toestel van het Amerikaanse United Airlines boven de stad Denver delen van een motor verloor nadat die in brand was gevlogen.
-
Teruggetrokken Italiaanse lerares laat fortuin van tientallen miljoenen na
Een gepensioneerde lerares uit Genua heeft 25 miljoen euro nagelaten aan liefdadigheidsinstellingen en ziekenhuizen. De 96-jarige Marisa Cavanna, die in december overleed, was niet gehuwd en leidde altijd een teruggetrokken bestaan. Waar ze haar fortuin mee heeft vergaard blijft een raadsel. -
Misbruikschandaal aartsbisdom Keulen: verdachte priester slaat de hand aan zichzelf
Een priester in ruste uit het aartsbisdom Keulen is afgelopen weekend uit het leven gestapt. Hij zou zich in de jaren 90 hebben vergrepen aan een jongen en was vorige week van zijn taken ontheven. De geestelijke mocht het priesterschap al enkele maanden niet uitoefenen en contact met kinderen en minderjarige jongeren was hem verboden, luidt het in een verklaring. -
Olifant slaat verzorger dood met slurf in Spaanse dierentuin
In een dierentuin in de Spaanse stad Cabárceno heeft een olifant een verzorger gedood. De verzorger maakte dinsdag het olifantenverblijf schoon, toen hij werd geraakt door de slurf van het dier. Door de harde klap stootte hij zijn hoofd tegen een hek en overleed later in het ziekenhuis, melden Spaanse media.