Volledig scherm
Donald J. Trump en de Poolse president Andrzej Duda. © EPA

Trump: VS stuurt 1000 extra militairen naar Polen

De VS gaan 1000 extra militairen naar Polen sturen. De troepenmacht maakt deel uit van een samenwerking op het gebied van veiligheid en economie, zegt Donald Trump. De Amerikaanse president is het niet met zijn Poolse collega Andrzej Duda eens over de intenties van Rusland, meldt persbureau AP.

Duda sprak tijdens een persconferentie in het Witte Huis, die hij samen met Trump gaf, zijn zorgen uit over de houding van Rusland. ,,Wij willen graag vrienden zijn met Rusland, maar helaas laat Rusland weer zijn onaardige, onplezierig en imperialistische gezicht zien", aldus Duda. Trump, die graag een goede band met Rusland wil onderhouden, zei vervolgens dat hij gelooft dat een goede relatie tussen Polen en Rusland mogelijk is. Ook benadrukte hij dat hijzelf graag een goede band met Rusland wil.

Polen had gehoopt op een Amerikaanse militaire basis in het land en was van plan deze Fort Trump te noemen, maar afgaande op de persconferentie is het zo ver niet gekomen. De duizend manschappen zijn een aanvulling op de 4.500 Amerikaanse soldaten die nu al af en aan in Polen aanwezig zijn. Ook geven de VS de Polen een aantal drones. Nieuwe infrastructuur voor de extra troepen is voor rekening van het Oost-Europese land, aldus Trump. Wanneer de Amerikaanse manschappen zullen arriveren, is nog niet bekend.

Trump kondigde ook aan dat hij in september hoogstwaarschijnlijk Polen zal bezoeken. Dit wordt zijn tweede bezoek aan het land sinds hij werd gekozen tot president. 

  1. Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelingendiscussie VS op scherp
    VIDEO

    Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelin­gen­dis­cus­sie VS op scherp

    De trieste foto van Óscar Alberto Martínez Ramírez en zijn 23-maanden oude dochtertje Valeria, liggend aan de oever van de rivier Rio Grande, schokt Amerika en de rest van de wereld. Het beeld van het tweetal, samen verdronken op weg naar een onzekere toekomst in de Verenigde Staten, staat symbool voor de migratiecrisis waarmee het land te kampen heeft. En de moed der wanhoop waarmee vluchtelingen de helse, en soms dodelijke, tocht aanvaarden.