Volledig scherm
Donald Trump. © REUTERS

Trump: Nog geen afspraak met China over terugdraaien tarieven

De Verenigde Staten hebben nog geen afspraken gemaakt met China over het op termijn terugschroeven van heffingen. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump tegen journalisten in het Witte Huis. Volgens Trump wil Peking opgelegde tarieven gedeeltelijk terugdraaien.

Het Chinese ministerie van Handel maakte gisteren nog bekend dat importheffingen stapsgewijs worden afgebouwd. Hoeveel en welke heffingen in eerste instantie zullen verdwijnen, moet nog worden afgesproken, klonk het.

Startschot

Januari vorig jaar gaf Trump het startschot met een importheffing op Chinese wasmachines en zonnepanelen. Niet veel later volgden de importheffingen op staal en aluminium vanuit een groot aantal landen, waaronder Europa.

Trump beloofde de Amerikanen een snelle en totale overwinning in de oorlog. ,,Handelsoorlogen zijn gemakkelijk te winnen”, verzekerde hij zijn aanhang. De Amerikanen hebben met bijna honderd landen een handelstekort, dus die landen hebben meer te verliezen bij een handelsoorlog dan de VS was zijn redenering.

De achteruitgang van de Chinese export heeft de VS echter niet geholpen. ,,Het handelstekort van de VS is niet gedaald”, constateert Han de Jong, hoofdeconoom bij ABN Amro. ,,De VS importeren nu meer vanuit andere landen.” Raoul Leering, hoofd onderzoek internationale handel bij ING, ziet dat ook. ,,Het handelstekort is een waterbed. Als je op de ene plek drukt komt het op een andere plek omhoog.”

Europa

Europa dacht lang dat ze konden profiteren van de ruzie tussen de VS en China. Immers waar twee honden vechten om een been... Maar daar blijkt in de praktijk niets van te kloppen. Sterker zelfs Europa lijkt de grote verliezer van de handelsoorlog. In China en de VS blijft de economie groeien, maar Europa ziet de groei bijna verdwijnen.

 1. Marathon van Tokio weert recreanten, 99 nieuwe besmettingen op cruiseschip Japan
  liveblog corona

  Marathon van Tokio weert recreanten, 99 nieuwe besmettin­gen op cruise­schip Japan

  Het dodental als gevolg van de virusuitbraak in China bedraagt inmiddels bijna 1700. Het totale aantal besmettingen wereldwijd staat op ruim 67.000. Het Rode Kruis heeft inmiddels gironummer 7244 geopend waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook vandaag houden we je op de hoogte via een live-blog. Een verslag van afgelopen dagen lees je hier terug.
 2. Stuntdubbel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgeschoten tijdens schietpartij met ex

  Stuntdub­bel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgescho­ten tijdens schietpar­tij met ex

  Er heeft afgelopen woensdag een opmerkelijke schietpartij plaatsgevonden voor een miljoenenvilla in het Amerikaanse Yellow Springs. Cheryl Sanders (59), een bekende stuntvrouw uit Hollywood, werd er doodgeschoten door haar ex-man Lindsey Duncan. Die laatste zegt nu dat hij door zijn ex-vrouw en haar huidige man werd opgewacht bij zijn huis. Ze waren gewapend en richtten een wapen op hem en zijn vrouw. Hij kon niet anders dan zelf als eerste schieten.