Volledig scherm
De Amerikaanse president Donald Trump. © REUTERS

Trump: Leger mag schieten als migranten stenen gooien

Het Amerikaanse leger zou kunnen schieten op migranten die zonder papieren de Verenigde Staten binnen proberen te komen, als ze met stenen gooien naar soldaten. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump donderdag gezegd in een toespraak over immigratie.

Nu verschillende ‘migrantenkaravanen’ vanuit Midden-Amerika op weg zijn naar de Verenigde Staten, zegt Trump dat sommige deelnemers ‘op een perfide en gewelddadige manier’ stenen gooiden naar de Mexicaanse ordetroepen toen ze werden tegengehouden aan de grens tussen Guatemala en Mexico. ,,Als ze stenen naar ons leger gooien, zal ons leger antwoorden”, aldus de president van de VS. Een dag eerder kondigde Trump aan dat hij 15.000 soldaten naar de grens met Mexico zou sturen.

,,Ik heb hen (de soldaten, red.) gezegd om dat (een steen, red.) als een geweer te beschouwen. Als zij (de migranten, red.) met stenen gooien zoals ze dat deden naar de Mexicaanse politie, dan zeg ik om dat als een geweer te beschouwen”, zegt de Amerikaanse president. Een woordvoerder van het Pentagon wilde tegen het Franse persagentschap AFP geen commentaar geven op ‘hypothetische situaties’.

Verkiezingen

Op 6 november vinden er tussentijdse verkiezingen plaats in de VS. De afgelopen dagen is Trumps retoriek over migratie sterk toegenomen. Antimigratiestandpunten doen het over het algemeen goed bij zijn achterban.

Zo kondigde Trump donderdag ook een hardere lijn aan tegen migranten die de VS zonder papieren binnenkomen en asiel aanvragen. Over de details bleef hij nog vaag, maar Trump zei dat migranten die asiel willen aanvragen dat aan een grensovergang zullen moeten doen. ,,Wie ervoor kiest onze wet te schenden en illegaal hier naartoe te komen, zal niet langer in staat zijn met ongegronde eisen automatisch toegang te krijgen tot ons land.”

De migranten uit Midden-Amerika vluchten onder andere vanwege de slechte economische situatie in hun eigen land en voor het geweld van criminele bendes.