Volledig scherm
Robert O'Brien. © EPA

Trump heeft grote verwachtingen van nieuwe veiligheidsadviseur

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een nieuwe nationale veiligheidsadviseur aangewezen. Robert O'Brien wordt onder Trump de vierde persoon op die post. ‘Hij gaat het geweldig doen’, aldus de president.

De eerste nationale veiligheidsadviseur van Trump, Mike Flynn, hield het slechts 24 dagen vol. Hij stapte op vanwege beschuldigingen dat hij had gelogen over zijn contacten met de Russen. Daarna volgden Herbert McMaster en John Bolton.

Die laatste adviseur, die bekendstaat als een havik, verloor eerder deze maand zijn baan. Trump zei het vaak met hem oneens te zijn geweest. ,,Ik was het samen met velen in de regering sterk oneens met veel van zijn suggesties, en daarom heb ik hem om zijn ontslag gevraagd’’, liet Trump weten.

De president liet op Twitter blijken hoge verwachtingen te hebben van O'Brien. ,,Hij is momenteel de erg succesvolle speciale presidentiële gezant voor gijzelingszaken op het ministerie van Buitenlandse Zaken.” O'Brien speelde in die hoedanigheid een coördinerende rol bij gijzelingskwesties in het buitenland.

  1. In Mexico gearresteerde zoon El Chapo weer vrij na golf van geweld

    In Mexico gearres­teer­de zoon El Chapo weer vrij na golf van geweld

    Ovidio Guzmán, een van de zonen van de bekende Mexicaanse drugsbaron El Chapo, is gearresteerd en kort daarop weer vrijgelaten in de plaats Culiacán. Dat hebben de Mexicaanse autoriteiten bekendgemaakt. Ovidio Guzmán zou een belangrijk lid zijn van het Sinaloakartel, dat voorheen gerund werd door zijn vader. Hij wordt verdacht van het vervoeren van cocaïne, marihuana en amfetaminen. Hij zou zijn vrijgelaten ‘om levens te sparen’, aldus de Mexicaanse minister van Veiligheid.