Julian Assange vorige maand in de rechtbank
Volledig scherm
Julian Assange vorige maand in de rechtbank © REUTERS

‘Trump bood Assange gratie aan als hij betrokkenheid van Rusland bij hacken e-mails ontkende’

De Amerikaanse president Donald Trump zou Julian Assange gratie hebben aangeboden als hij zou verklaren dat Rusland niet achter het beruchte email-hack van de Democratische partij zat. Een republikeinse senator heeft Assange met dat aanbod bezocht toen hij in 2017 nog in de ambassade van Ecuador in Londen zat.

Dat heeft een van de advocaten van Assange vandaag in een rechtbank in Londen gezegd, zo meldt het Britse dagblad The Guardian. In die rechtbank begint volgende week de uitleveringszaak rond de oprichter van WikiLeaks. Amerika wil Assange hebben omdat hij betrokken was bij het onthullen van talloze geheime documenten van verschillende Amerikaanse overheidsinstellingen.

Hillary Clinton

WikiLeaks publiceerde in 2016 een grote hoeveelheid (interne) e-mails van de Democratische partij. De inhoud ervan was beschadigend voor de partij en voor de toenmalige presidentskandidaat Hillary Clinton. Zij nam het in 2016 op tegen de republikeinse kandidaat Donald Trump. Een theorie is dat Rusland, dat een voorkeur had voor Donald Trump, de Democratische partij hackte en die informatie doorspeelde aan WikiLeaks. 

Volgens The Guardian heeft Assanges advocaat Edward Fitzgerald vandaag in de rechtbank gesteld dat er bewijs is dat de Republikeinse senator Dana Rohrabacher Assange opzocht in augustus 2017. Assange verbleef toen nog in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Hij zat daar zeven jaar lang om arrestatie en uitlevering te voorkomen.

,,Rohrabacher is naar Assange toegegaan en heeft hem op instructies van de president gratie, of een andere ‘way out’, aangeboden als Assange zou zeggen dat Rusland niets van doen had met het lekken uit de Democratische partij", stelde de advocaat.

  1. Brits stadje tijdens lockdown geteisterd door invasie van honderden wilde berggeiten
    video

    Brits stadje tijdens lockdown geteisterd door invasie van honderden wilde berggeiten

    Sinds de bewoners van het stadje Llandudno aan de westkust van Wales vanwege de coronacrisis verplicht binnen moeten blijven, is de badplaats met 20.000 inwoners in bezit genomen door honderden wilde berggeiten die normaal gesproken grazen in de nabijgelegen heuvels. De lokale politie waarschuwt eventuele toeristen niet naar de gemeente te komen om het opvallende fenomeen te aanschouwen, zo melden Britse media.