Transportvliegtuig dat Nederlanders moest evacueren uit Kaboel vertrokken zonder landgenoten
Update/videoEen transportvliegtuig dat naar Kaboel vloog om onder meer Nederlanders uit Afghanistan te evacueren, is teruggevlogen met 40 mensen aan boord. Onder de passagiers zijn echter geen Nederlanders, bevestigt het ministerie van Defensie.
Het Navo-toestel was ingezet door Finland, Noorwegen en Nederland en landde gisteravond in Kaboel. Op Twitter circuleerden tegelijkertijd verhalen van Nederlanders die vlak bij het vliegveld waren. Ze moesten langs checkpoints van de taliban om bij het vliegveld en hun evacuatie te geraken.
,,Er staat momenteel inderdaad een vliegtuig klaar op het vliegveld van Kaboel”, zei Alex Kranenburg, woordvoerder van het ministerie van Defensie eerder dinsdagavond. Het vliegtuig betreft een C-17. ,,Dat is een Navo-vliegtuig afkomstig van de Heavy Airlift Wing (HAW) in Pápa Airbase, Hongarije. Vanuit die basis kunnen Navo-lidstaten gezamenlijk gebruik maken van strategische militaire transportcapaciteit”.
Tweede poging
Hoewel het vliegtuig er dus in slaagde om te landen in Kaboel, wist het ministerie van Buitenlandse Zaken geen landgenoten op de vlucht te krijgen. Het toestel vertrok met 40 passagiers aan boord. ,,Het gaat om meerdere andere nationaliteiten, maar voor zover wij weten geen Nederlanders of Afghanen.” De C-17 moest na opstijgen vanuit Kaboel eerst een tussenlanding maken in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Eindbestemming zou Schiphol zijn.
Nederland is voor het gebruik van de luchthaven van Kaboel afhankelijk van de beveiliging van de Amerikaanse krijgsmacht, die de luchthaven in handen heeft. De VS laten er om veiligheidsredenen volgens Buitenlandse Zaken momenteel geen Afghanen toe. Dat maakt de situatie voor mensen die Nederlanders het land uit wil helpen, onder wie tolken die voor Defensie hebben gewerkt, moeilijker. Het ministerie zegt hieraan te werken.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Lees door onder de tweet.
‘Negen Nederlanders’
Eerder vandaag werd in het debat in de Tweede Kamer duidelijk, dat er nog zeker negen landgenoten in Afghanistan zijn. Er zijn al 500 Afghaanse medewerkers uit het land weggehaald door Nederland. Nog zeker 300 Afghanen zouden moeten worden geëvacueerd.
Het is de tweede poging namens ons land om een evacuatievlucht te sturen. Gisteren werd al een vliegtuig richting Afghanistan gestuurd, maar dat kon toen uiteindelijk niet landen door de veiligheidssituatie op de grond. Dat lukte nu wel, maar bij het vertrek zaten geen Nederlanders aan boord.
Eerder op dinsdag vertrok vanuit Eindhoven al een Nederlands vliegtuig met aan boord een ambassadeteam en militaire beveiligers. Dat toestel komt vandaag na een tussenstop in Kaboel aan, liet Defensie weten. De verwachting is dat het team ‘s middags vanaf het vliegveld aan het werk kan om te helpen bij de evacuaties.
Deze dagen zijn er nog twee Nederlandse vluchten vanuit Eindhoven. Een daarvan (een C130) is gisterochtend al vertrokken en voegt zich bij een ander transportvliegtuig dat al in de regio is. Die moeten beide gebruikt worden voor een luchtbrug tussen Afghanistan en een veilig, niet nader benoemd land in de regio.
Vandaag vertrekt een speciale Airbus A330 MRTT met artsen en verpleegkundigen van Defensie. Zij kunnen vanuit dat veilige land de mensen die geëvacueerd zijn medische zorg verlenen. Daarna wordt het vliegtuig gebruikt voor vluchten vanuit het veilige land naar Nederland.
Checkpoint
Op Twitter werd gisteren melding gemaakt van de vlucht die uiteindelijk zonder Nederlanders zou vertrekken door Elisabeth Steenhoven, redacteur van tijdschrift Militaire Spectator, en Guido Blaauw, een voormalig medewerker van een Nederlandse inlichtingendienst. Steenhoven sprak over acht Nederlanders die op weg waren naar het vliegveld, onder wie een gezin uit Utrecht.
Het gezin zat in de auto en moest langs allerlei checkpoints van de taliban. Dat lukte. Bij het vliegveld aangekomen, vonden de Nederlanders een dichte poort. Nederlandse ambassademedewerkers ter plekke moesten de groep het vliegveld op krijgen, maar dat bleek uiteindelijk niet gelukt te zijn. De Nederlanders die bij het vliegveld waren geraakt, moesten de nacht ergens in de buurt doorbrengen en hopen op een nieuwe kans op evacuatie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
reportage/met video
Nederlandse pelgrims juichen bij heiligverklaring Titus Brandsma: ‘Wij hebben hier lang op gewacht’
De Nederlandse pater en journalist Titus Brandsma is vanochtend heilig verklaard door Paus Franciscus. Zo’n 50.000 gelovigen, waaronder enkele honderden Nederlandse pelgrims, waren daar vanochtend in Rome getuige van. -
PREMIUM
De wereld kijkt naar Afghanistan: waarom is de ligging van dit land zo belangrijk?
De wereld kijkt naar Afghanistan. En niemand meer dan de buurlanden. Wat zijn hun belangen in een van oudsher zwaarbevochten regio? -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’
-
Misstand? Zo kun je ons tips geven!
Heb je een tip over een misstand? Ben je getuige van een bijzondere gebeurtenis of breaking news? Of heb je informatie waarvan je denkt dat het interessant is voor een verhaal, aarzel dan niet. Tippen kan veilig en anoniem. -
PREMIUM
Bewaker Abdul slaapt met zijn gezin in kelder: ‘Ik wil weg hier, maakt niet uit waarheen’
Abdul werkte tussen 2004 en 2006 als bewaker voor de Nederlanders. Nu is hij met zijn gezin gevlucht voor de taliban. Ze hebben zich verschanst in een kelder. Maandag zag hij op het vliegveld landgenoten ter aarde storten. ,,Het is zo verdrietig allemaal.’’ -
PREMIUMEuropese Unie
Het zwarte schaap is nu voorbeeldland: opeens is Polen niet meer de lastpak van Europa
Polen was binnen de Europese Unie het mikpunt van kritiek vanwege het aantasten van de eigen rechtsstaat. Het Europese Hof oordeelde zelfs dat de Unie de dwarsligger mag korten op subsidies. Sinds de Russische invasie in Oekraïne – waardoor Polen miljoenen vluchtelingen opvangt – is het sentiment echter gedraaid.