Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's

videoActievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.

Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion lopen op het autosalon ‘verkleed’ als wagen, met daarop de slogan: ,,De waarheid is: dit is de enige niet-vervuilende wagen hier.’’ Verschillende leden gingen al actie voeren aan de stand van Volvo en ook aan stand van Tesla en Land Rover was er onrust. Daar kropen actievoerders in wagens en ketenden zich vast aan het stuur. De politie moest tussenkomen en heeft al verschillende actievoerders opgepakt.

Volledig scherm
Een actievoerder van Extinction Rebellion wordt opgepakt op het Autosalon © Marc Baert

De groep wil dat het ‘bedrieglijke beeld dat de auto-industrie van zichzelf schetst’ dringend verandert. ,,De automobielsector heeft in het verleden al meermaals gelogen over de ecologische impact van hun producten, zoals bij ‘dieselgate’, en ze blijven liegen”, zegt Extinction Rebellion. ,,De sector stelt zogezegd oplossingen voor de klimaatproblematiek voor, maar parallel met het promoten van zero-emissievoertuigen verkopen ze steeds méér en zwaardere SUV’s.”

Volledig scherm
. © Marc Baert

Lijm en nepbloed

De groep publiceerde eerder al een lijst met protestacties die ze zouden uitvoeren, zoals speeches en acties op lokale parkeerplaatsen in de buurt van het evenement. Sommige actievoerders zouden zich willen vastlijmen aan tentoongestelde voertuigen en nepbloed willen aanbrengen op auto’s. 

De woordvoerder van Extinction Rebellion, Sébastien Hendrickx, lichtte de actie toe in het VTM Nieuws: ,,Als wij actievoeren, worden wij dikwijls snel weggevoerd. Vastlijmen belet dat. Op die manier willen wij ruimte claimen om onze boodschap, die niet genoeg gehoord wordt, over te brengen.” Volgens de woordvoerder is het niet de bedoeling om blijvende schade aan te richten, maar eventuele kleine schade die toch zou aangericht worden ‘staat helemaal niet in proportie met de schade die de auto-industrie wereldwijd toebrengt’.

Volledig scherm
. © Marc Baert
Volledig scherm
. © Marc Baert
Volledig scherm
Actievoerder aan de stand van Volvo. © VTM Nieuws
Volledig scherm
. © Marc Baert
Volledig scherm
“De waarheid is: dit is de enige niet-vervuilende wagen hier" © Marc Baert