Tienduizenden Fransen demonstreren opnieuw tegen omstreden veiligheidswet
In meerdere Franse steden is zaterdag gedemonstreerd tegen een controversieel voorstel voor een aanscherping van de Franse veiligheidswet. Volgens de organisatoren van de betogingen is er in meer dan 55 steden gedemonstreerd.
Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat er bijna 33.000 betogers op de been waren. Ruim vijfduizend daarvan waren in Parijs, waar ook werd gedemonstreerd voor kunst en cultuur. De Franse culturele instellingen zijn, net als in Nederland, al maandenlang gesloten vanwege de coronacrisis.
De Fransen demonstreerden tegen het wetsvoorstel dat volgens de regering van president Emmanuel Macron moet leiden tot een bescherming van de politie. In januari protesteerden al duizenden Fransen, waarna de regering besloot af te zien van een wetswijziging die tot gevolg zou hebben dat politieagenten in veel gevallen niet meer gefilmd mochten worden.
Demonstranten eisen concessies
De demonstranten eisten meer concessies van de regering. In het wetsvoorstel staat namelijk ook dat een uitbreiding van de mogelijkheden van cameratoezicht tijdens demonstraties is toegestaan. De regering wil dat de Franse politie daar drones voor kan inzetten.
In veel Franse steden was het zaterdag onrustig. In Rennes raakte een politieagent gewond. In Parijs moest de politie een waterkanon inzetten, en in Angers en Lille werd traangas gebruikt om de demonstranten uiteen te drijven.
Bekijk hier onze trending nieuwsvideo's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
Duizenden demonstreren in Frankrijk: 'Veiligheidswet leidt tot machtsmisbruik politie’
Enkele duizenden mensen zijn vandaag in Parijs de straat opgegaan uit protest tegen een veiligheidswet die de verspreiding van beelden van het gezicht van een politieman strafbaar maakt. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Zwarte Amerikaan overlijdt na meerdere stroomstoten door politie, agenten aangeklaagd voor moord
In de VS zijn drie agenten aangeklaagd voor de dood van een zwarte man. Keith Murriel (41) stierf tijdens een arrestatie in de nacht van oud en nieuw. Op vrijgegeven bodycambeelden is te zien hoe de agenten Murriel meermaals een stroomstoot geven. Ze lachen om hem, terwijl hij roerloos in hun politiewagen ligt. -
PREMIUM
In Frankrijk is de avondklok er al even: ‘Natuurlijk wordt hier ook geklaagd, maar men legt zich erbij neer’
ROOSENDAAL/ASTEN/FRANKRIJK - Waar in Nederland de ophef over de naderende avondklok enorm is, valt het rumoer over de coronamaatregel in Frankrijk wel mee. En dat terwijl de straten daar om klokslag 18.00 uur al leeg moeten zijn.
-
PREMIUM
Ooit was de Krim een ideaal vakantieoord, nu is het ‘symbool van de Russische agressie’
-
-
-
Australische vrouw (95) die werd getaserd door agent is overleden
De 95-jarige Australische vrouw die in haar verpleeghuis door een agent werd getaserd, is een week na het incident overleden. De vrouw met dementie raakte vorige week zwaargewond toen ze werd getaserd. Volgens de plaatsvervangend politiecommissaris liep ze rond met een mes dat ze niet wilde laten vallen. -
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.