Tienduizenden bijen gevonden in plafond: bewoner had er ‘geen last van’

VideoIn een doodnormaal woonhuis in Brisbane (Australië) heeft een imker een bijennest met zeker 60.000 bijen uit het plafond verwijderd. De dieren hadden een meterslang golvend nest gemaakt tussen de plafonddelen.

Het nest zat er al een maand of tien en was op een prachtige manier tussen de plafonddelen gevormd. Meterslange honingraten zaten tegen elkaar aan op het plafond geplakt. Laurel Lupschen, de bewoonster van het huis, wist dat de bijen er zaten, maar had er tot voor kort ‘weinig last van’. Ze wist echter wel dat de dieren op een gegeven moment weg moesten en belde de imker toen ze maar in en uit het huis bleven vliegen en overlast veroorzaakten.

De imker was verbaasd over de grootte van het nest, maar gaf aan dat dit zeker niet het grootste was dat hij ooit had gezien. Wel was hij onder de indruk van de bijzondere vorm.

Nieuw nest

Samen met een collega zoog hij de bijen op, zodat ze levend getransporteerd konden worden. Het meterslange nest werd voorzichtig weggesneden. Volgens imker Paul Wood zijn er ‘tientallen liefhebbers’ die de bijen willen opvangen. 

Als ze wat tot rust zijn gekomen in zijn eigen achtertuin, zal Wood een nieuw huis zoeken voor het volk en de koningin. Die werd als eerste uit het nest verwijderd en bleef ongeschonden. 

De honing uit de raten is opgevangen en wordt verkocht. De opbrengst gaat naar het nieuwe verblijf voor het bijenvolk. Dat was overigens een ‘zeer plakkerige klus’, aldus Wood.

Volledig scherm
Het uiteinde van het bijennest in het plafond © Paul Wood / Brisbane Backyard Bees
 1. Greta Thunberg springt op klimaattop uit haar vel tegen wereldleiders: ‘Hoe durven jullie’
  update

  Greta Thunberg springt op klimaattop uit haar vel tegen wereldlei­ders: ‘Hoe durven jullie’

  Een zichtbaar boze en emotionele Greta Thunberg heeft maandag op de VN-klimaattop in New York de wereldleiders berispt. Zij beschuldigde hen van het verraden van haar generatie door de uitstoot van broeikassen niet aan te pakken. ,,Hoe durven jullie’’, brieste de Zweedse tiener, die het wereldwijde gezicht is geworden van de groeiende jeugdbeweging tegen het gebrek aan actie voor het klimaat.
 2. Celstraffen voor mortuarium-personeel dat stiekem autopsie voetballer Sala filmde

  Celstraf­fen voor mortuarium-personeel dat stiekem autopsie voetballer Sala filmde

  De baas en een medewerkster van een mortuarium in de Britse plaats Bournemouth hebben respectievelijk veertien en vijf maanden celstraf gekregen omdat ze in het geheim opnamen maakten van de lijkschouwing van voetballer Emiliano Sala. De 28-jarige spits kwam 21 januari om het leven bij een vliegtuigongeluk boven het Kanaal. Volgens de rechter hebben directeur Sherry Bray (49) en personeelsleid Christopher Ashford (62) zich schuldig gemaakt aan ‘een wel heel morbide nieuwsgierigheid’.