Tien jaar cel voor Iraans stel na verspreiden video van dans op straat
Een Iraanse rechtbank heeft een jong stel veroordeeld tot meer dan 10 jaar gevangenisstraf voor het dansen bij een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Teheran en het verspreiden van een video daarvan. De vrouw droeg tijdens het dansen geen hoofddoek. De video ging viraal als een symbool van verzet tegen het Iraanse regime.
Dat melden persbureau AFP en media als BBC en The Guardian.
Astiyazh Haghighi (21) en haar verloofde Amir Mohammad Ahmadi (22) werden in november in hun woning gearresteerd nadat een video online was verschenen waarin ze romantisch dansten voor de Azadi-toren (de ‘vrijheidstoren’) in Teheran. De video hadden zij zelf verspreid via hun Instagramaccounts. Daarmee hebben ze een gezamenlijk bereik van zo'n twee miljoen volgers, meldt BBC. Op de beelden is te zien hoe jonge vrouw geen hoofddoek draagt. Ook danst ze in het openbaar, en dan ook nog met een man. Ze trotseerde daarmee de strikte regels van de Islamitische Republiek ten aanzien van vrouwen.
Hoewel het stel bij het posten van de video geen link legde met het huidige verzet tegen het Iraanse regime, werden de beelden al snel een symbool van het verzet. En door het zittende regime gezien als provocatie.
Haghighi en Mohammad Ahmadi werden dan ook schuldig bevonden aan ‘het aanmoedigen van corruptie en openbare prostitutie’, evenals ‘bijeenkomsten met de bedoeling de nationale veiligheid te verstoren'. Ze werden veroordeeld tot 10,5 jaar cel en een verbod van twee jaar op het gebruik van sociale media. Ook mogen beiden het land niet verlaten.
Volgens mensenrechtennieuwsagentschap HRANA melden bronnen die dicht bij de familie staan dat het stel tijdens de rechtsgang geen advocaat had. Pogingen om hen op borgtocht vrij te krijgen, werden afgewezen.
Tekst gaat door onder de tweet.
Massale demonstraties
In Iran vinden sinds halverwege september massale demonstraties plaats voor meer vrijheid en tegen het islamitische regime in Teheran. De protestgolf is voor Iran de grootste in jaren en begon na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij stierf in detentie nadat ze door de moraalpolitie was opgepakt omdat ze haar hoofddoek te los zou hebben gedragen.
Bij de protesten in Iran zijn inmiddels duizenden mensen opgepakt. De Verenigde Naties spreken van 14.000 arrestaties, onder wie beroemdheden, journalisten, advocaten en gewone burgers. Verschillenden zijn al veroordeeld tot de doodstraf. Volgens de organisatie Iran Human Rights Watch zijn honderden betogers gedood door de Iraanse veiligheidsdiensten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Iran haalt gehate moraliteitspolitie van straat’, nieuwe protesten aangekondigd
De Iraanse procureur-generaal, Mohammad Jafar Montazeri, heeft de afschaffing van de beruchte moraliteitpolitie aangekondigd, meldt het Iraanse persbureau ISNA zondag. -
Honduras verbreekt diplomatieke banden met Taiwan vanwege China-standpunt
Honduras heeft de diplomatieke banden met Taiwan verbroken, maakte het Hondurese ministerie van Buitenlandse Zaken via Twitter bekend. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Wat voor land is Iran? ‘De komst van Khomeini was als een gigantisch beest’
In Iran gaan al maanden mensen de straat op uit protest tegen het regime. En dat slaat keihard terug. Hoe is het tot hier gekomen? Drie Nederlandse Iraniërs vertellen.
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
-
-
Acht bewakers mogelijk aangeklaagd voor moord na fatale brand in migrantenopvang Mexico
De fatale brand in een detentiecentrum voor migranten in de Mexicaanse grensplaats Ciudad Juárez wordt onderzocht als een mogelijk geval van meervoudige moord. Bij de brand kwamen maandagavond 39 mensen om en raakten 27 personen gewond. -
Italië legt vluchtelingenschip van Banksy aan de ketting
De Louise Michel, het reddingsschip gefinancierd door de anonieme Engelse kunstenaar Banksy, is door de Italiaanse autoriteiten aan de ketting gelegd. Het schip zou te veel reddingsacties hebben uitgevoerd en mag de haven van Lampedusa niet verlaten.