Techbazen van Google, Amazon, Apple en Facebook onder vuur: ‘Wij zijn niet zo groot’
videoZijn Amazon, Apple, Google en Facebook te machtig? Vier grote en steenrijke tech-baronnen verdedigen zich in het Amerikaans Congres tegen beschuldigingen van oneerlijk zakendoen.
Het is een ongewoon tafereel: vier tech-magnaten, onder wie twee van de rijkste mensen op aarde, zweren met hun rechterhand in de lucht de waarheid te spreken. Ze zitten vanwege de pandemie niet naast elkaar in het getuigenbankje van het Huis van Afgevaardigden, maar bellen – hoe kan het ook anders - online in.
Facebook-baas Mark Zuckerberg is er, met Apple-ceo Tim Cook en Sundar Pichai van Google. De ogen zijn vooral gericht op Jeff Bezos, oprichter van Amazon. De rijkste man op aarde beantwoordt zelden lastige vragen, en getuigde nooit eerder in het Congres. Zijn eerste hoorzitting wordt na ruim een uur even stilgelegd. Een van de vier getuigen, samen goed voor technologiebedrijven ter waarde van 4,85 biljoen dollar, heeft technische problemen.
Oneerlijke concurrentie
De vier verschijnen voor het Congres om hun bedrijven te verdedigen tegen beschuldigingen van oneerlijke concurrentie. Ze controleren grote delen van de digitale infrastructuur. Het Huis van Afgevaardigden onderzoekt of ze die macht gebruiken om kleinere rivaliserende bedrijven tegen te werken, en zo consumenten schaden.
De Congresleden hebben al honderden uren aan interviews afgenomen en meer dan een miljoen documenten verzameld, onder meer van concurrenten van de Grote Vier. Behalve het Congres doen ook diverse officieren van justitie in de VS, de Amerikaanse mededingingsautoriteit FTC en de EU zulke onderzoeken.
(tekst gaat verder onder de foto)
Amazon zou misbruik hebben gemaakt van zijn dubbele pet, die van webshop én die van platform waar andere winkeliers hun producten verkopen. Het bedrijf gebruikt data van andere winkeliers om zelf vergelijkbare producten te ontwikkelen, onthulde de Wall Street Journal. Apple maakt volgens critici de toegang tot de App Store voor rivalen moeilijk en duur. Facebook wordt gezien als monopolist op het vlak van sociale media, nu het ook WhatsApp en Instagram in handen heeft. Alphabet, het moederbedrijf van Google, zou de zoekmachine misbruiken om mensen naar eigen Google-producten te leiden en andere bedrijven dwingen te adverteren.
Trump
De grote vraag: worden de oppermachtige tech-bedrijven binnenkort aan banden gelegd met meer regels? Als het Congres geen maatregelen neemt, schreef president Trump op Twitter kort voor de start van de hoorzitting, ‘doe ik het zelf’. Trump en zijn bondgenoten klagen overigens vooral over ‘censuur’ van conservatieve meningen door sociale netwerken en richten zich minder op eerlijke concurrentie.
Zo machtig zijn ze helemaal niet, verklaarden de ceo’s van vier bedrijven die ons dagelijks leven zijn gaan domineren. Zijn bedrijf is eigenlijk helemaal niet zo groot, hield Jeff Bezos van Amazon zijn toehoorders voor. Walmart, de Amerikaanse supermarktgiant, is twee keer groter, zei hij. Tim Cook benadrukte dat Apple in geen enkele markt de overhand heeft. ,,De smartphonemarkt is zeer concurrerend en bedrijven zoals Samsung, LG, Huawei en Google hebben zeer succesvolle smartphonebedrijven opgebouwd, met elk een eigen aanpak.” Sundar Pichai van Google schetste dat er wel degelijk concurrentie bestaat, omdat mensen ook informatie zoeken op bijvoorbeeld Twitter of Pinterest.
Patriottisme
De techbazen spelen in op Amerikaans patriottisme, in de hoop Congresleden gunstig te stemmen en aan meer regels te ontkomen. ,,In tegenstelling tot veel andere landen ondersteunt dit geweldige land waarin we leven ondernemerschap en stigmatiseert het nemen van risico’s niet’’, loofde Jeff Bezos. Hij presenteerde zichzelf als een klassiek Amerikaans succesverhaal. Als zoon van een tienermoeder en een uit Cuba gevluchte stiefvader heeft hij nu bijna een miljoen mensen in dienst, schetste hij.
Mark Zuckerberg wees naar China, waar concurrent TikTok vandaan komt. China, waarschuwde Zuckerberg, bouwt een ‘eigen versie van het internet, gericht op heel andere ideeën, en ze exporteren die visie naar andere landen’. Oftewel: geef ons de ruimte, of China is ons straks voor.
Bekijk hieronder onze populairste nieuwsvideo's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nijpend tekort aan tampons in VS: vrouwen wanhopig, lege schappen en woekerprijzen
Opnieuw grijpen klanten mis bij Amerikaanse drogisterijen. Na een tekort aan babyvoeding kampen ze nu ook met tamponschaarste. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
update | met video
Noorse politie onderzoekt terroristisch motief bij schietpartij gay nachtclub met 2 doden
De Noorse politie onderzoekt naar eigen zeggen een schietpartij bij een gay nachtclub in Oslo als een daad van terrorisme. Daarbij zijn twee mensen om het leven gekomen en negentien gewonden gevallen. Elf van hen zijn in het ziekenhuis opgenomen en enkelen zijn er ernstig aan toe. -
De situatie in Oekraïne op de kaart en in grafieken: waar heeft Rusland controle?
De oorlog in Oekraïne duurt al maanden. Hoe verloopt de oorlog en waar hebben de Russen nu controle? Deze kaarten en grafieken geven antwoord. -
PREMIUM
Medisch afval hoopt zich op in China: experts waarschuwen voor milieuramp
Miljoenen gebruikte coronatests, beschermende kleding en allerlei medisch verpakkingsmateriaal vormen in Chinese steden als Shanghai en Beijing enorme bergen afval. Experts waarschuwen voor een milieuramp.
-
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
PREMIUMZes vragen
Waarom de vier grootste techbazen op het matje moeten komen in Washington
Voor het eerst verschijnen de ceo’s van de vier grootste techbedrijven tegelijk voor het Amerikaanse Congres. Er staat vandaag veel op het spel voor Jeff Bezos (Amazon), Tim Cook (Apple), Mark Zuckerberg (Facebook) en Sundar Pichai (Google). Politici broeden op regels om hun macht flink in te perken.