Volledig scherm
Krystal Browitt kwam maandag om het leven bij de uitbarsting van de vulkaan op White Island. © Facebook

Studente (21) die verjaardag vierde met familie eerste geïdentificeerde slachtoffer vulkaanramp

De Australische Krystal Browitt is het eerste geïdentificeerde slachtoffer van de vulkaanuitbarsting op White Island in Nieuw-Zeeland. De jonge vrouw uit Melbourne stierf tijdens een reis met haar familie voor haar 21ste verjaardag. Langzamerhand worden ook de namen van de andere slachtoffers bekend, terwijl het dodental vandaag verder opliep naar zestien.

Volledig scherm
Reddingswerkers op White Island. Het kleine eiland lijkt wel een spookeiland, onder as en lava, helemaal grijs-zwart. © AFP

De politie maakte vandaag ook de namen van nog zeven andere slachtoffers bekend. Het gaat om Tipene Maangi (24) uit Nieuw-Zeeland, het 15-jarig meisje Zoe Hosking en haar stiefvader Gavin Dallow (een vijftiger) en Anthony Langford (ook een vijftiger). De laatste drie slachtoffers komen allen uit Australië. Later op de dag volgden de namen van: de broers Matthew Robert en Berend Lawrence Hollander (13 en 16 jaar, Amerikaans maar woonachtig in Sidney) en Karla Michelle Mathews (32). 

Krystal Browitt was samen met haar ouders en zus op een dertiendaagse cruise, maar die droomreis draaide uit op een nachtmerrie. Terwijl haar moeder achterbleef op het cruiseschip, maakten de drie gezinsleden die noodlottige afgelopen maandag samen een excursie naar het vulkaaneiland. Krystals vader Paul en haar oudere zus Stephanie (23) zijn zwaargewond opgenomen in een ziekenhuis. Haar vader liep brandwonden op, haar zus wordt in coma gehouden. 

,,De identificatie is een lang en complex proces en we werken zo snel mogelijk om geliefden terug te brengen bij hun families”, zegt politiewoordvoerder John Tims. ,,Het zou onvergeeflijk zijn als we fouten zouden maken bij de identificatie.”

Reddingswerkers keren terug

Volledig scherm
Duikers doorzoeken het water rondom het eiland. Een van de twee lichamen waarnaar nog wordt gezocht, zou in het water zijn gezien. © AP

Militaire specialisten konden gisteren zes lichamen bergen in een zorgvuldig geplande bliksemoperatie. Een van die slachtoffers was dus de jonge vrouw uit Melbourne die volgens verschillende media diergeneeskunde studeerde. De politie van Nieuw-Zeeland kon haar als eerste identificeren.

Een nieuwe zoektocht naar twee mensen die nog altijd worden vermist na de vulkaanuitbarsting op White Island, leverde vandaag niets op. Dat laat de Nieuw-Zeelandse politie weten. Politie en andere hulpdiensten zochten 75 minuten op een plek waar een van de lichamen zich zou bevinden. ,,We hebben in dat gebied geen lichamen gevonden”, aldus een politiewoordvoerder tijdens een persconferentie.

De twee nog vermiste mensen zijn waarschijnlijk Nieuw-Zeelanders, een reisgids en de kapitein van een toeristenboot. Volgens de politie is een van de vermiste lichamen in het water gezien. Duikers doorzochten vandaag nog tevergeefs het water rond het eiland, maar dat is sterk vervuild door de uitbarsting van stenen, lava en chemicaliën.

Dodental loopt op

Volledig scherm
© EPA

De uitbarsting van maandag vond plaats terwijl 47 toeristen en hun gidsen op het eiland waren. Vijf komen uit Nieuw-Zeeland, 24 uit Australië, vier uit Duitsland, twee uit China, twee uit het Verenigd Koninkrijk, negen uit de Verenigde Staten en een uit Maleisië. Vlak na de eruptie gingen al snel namen van vermiste mensen rond in lokale media. Nu volgen de eerste namen uit de officiële identificatie door hulpdiensten. 

Zeker zestien mensen kwamen om. Het nieuws van het zestiende dodelijke slachtoffer werd vandaag bekend. Het slachtoffer bezweek in een ziekenhuis in Australië aan zijn of haar verwondingen. 

31 anderen liepen ernstige brandwonden op. Maar liefst 27 van hen hebben op meer dan 70 procent van hun lichaam brandwonden. Uit een persconferentie bleek dat artsen extra donorhuid hebben gevraagd vanuit Amerika om de slachtoffers met de brandwonden te kunnen helpen. Er wordt nog steeds gevreesd voor een dodental dat verder oploopt. 

Volgens het ministerie van Volksgezondheid van Nieuw-Zeeland liggen nog veertien gewonden in vier Nieuw-Zeelandse ziekenhuizen, onder wie tien in kritieke toestand. Dertien anderen zijn voor verzorging naar Sydney en Melbourne in Australië overgebracht. Premier Jacinda Ardern kondigde voor morgen een minuut stilte aan voor de slachtoffers.

Bekijk hieronder beelden van de vulkaanuitbarsting op White Island terug: