Volledig scherm
Wegwerkers nemen pauze in de volle zon in Texas. De staat gaat momenteel gebukt onder een hittegolf. © EPA

Stroomprijs explodeert in Texas door hittegolf

Door de aanhoudende hitte in de Amerikaanse staat Texas zijn de prijzen voor een megawattuur stroom geëxplodeerd. Op het hoogtepunt moesten energiemaatschappijen hiervoor meer dan 9000 dollar neertellen.

Dinsdag steeg de temperatuur in Dallas naar 39 graden en de vraag naar elektriciteit is enorm door de onder meer hard draaiende airco's. Toezichthouder Electric Reliability Council riep 's middags de noodtoestand voor het stroomnet uit omdat er nauwelijks nog elektriciteit beschikbaar was. Gebruikers werden opgeroepen hun stroomverbruik te beperken.

De Texaanse netbeheerder waarschuwt al maanden dat sluiting van steenkoolcentrales leidt tot capaciteitsgebrek. Ook groeit de vraag naar stroom in Texas harder dan in andere staten.
Dinsdag bereikte het stroomverbruik het recordniveau van 75.000 megawatt in Texas.

  1. Oma riskeert levenslange celstraf omdat ze 2-jarig kleinkind ‘kalmeerde’ in kokend water

    Oma riskeert levenslan­ge celstraf omdat ze 2-jarig kleinkind ‘kalmeerde’ in kokend water

    Een 53-jarige vrouw uit de Amerikaanse stad Chattanooga (Tennessee) riskeert een levenslange gevangenisstraf omdat ze het 2-jarige dochtertje van haar zoon minutenlang met de voetjes in een bad vol kokend water zette. Kaylee Robinson, het slachtoffertje, ligt al ruim een week in het ziekenhuis waar ze wordt behandeld aan ernstige en zeer pijnlijke derdegraads brandwonden. Het letsel is zó ernstig dat in het extreemste geval Kaylee's voetjes moeten worden afgezet.