Stierenrennen Pamplona: drie deelnemers gespietst

videoOp de openingsdag van de beruchte jaarlijkse stierenloop in het Spaanse Pamplona zijn vandaag drie personen gespietst. Een 46-jarige Amerikaan kreeg de hoorn van een stier in zijn nek. Een 23-jarige landgenoot en een 40-jarige Spanjaard werden in hun zij gespietst. 

Twee andere Spanjaarden liepen liepen hoofdletsel op. Het Rode Kruis behandelde nog 48 mensen die lichtere verwondingen hadden opgelopen.

Elk jaar verzamelen duizenden lopers zich in Pamplona om voor stieren uit te rennen in de smalle straatjes van de Spaanse stad, met de stierenarena als eindbestemming. De wat meer risicomijdende bezoekers kijken toe vanaf de balkons.

Het meerennen met de stieren is al sinds eind zestiende eeuw een ‘feestelijk vragen om ongelukken’. Er vallen doorgaans meer dan tweehonderd gewonden bij de stierenrennen. Het grootste deel van de verwondingen wordt veroorzaakt door valpartijen en zijn dan ook meestal niet ernstig. 

Dodelijke slachtoffers

Toch zijn er geregeld dodelijke slachtoffers onder de mensen, vaak omdat ze doorboord worden door de scherpe horens van de stieren. De stieren overleven het stierenrennen nooit: zij worden in de arena gedood in stierengevechten. 

De zogenaamde San Fermínfeesten duren negen dagen en lopen volgende week zondag ten einde. Elke ochtend worden er stieren vrijgelaten. Het evenement ter ere van de heilige Firminius (272-303) trekt jaarlijks ongeveer een miljoen bezoekers.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
 1. Dodental coronavirus loopt op naar 25, China grendelt 10 steden af
  UPDATE

  Dodental coronavi­rus loopt op naar 25, China grendelt 10 steden af

  Het aantal mensen dat in China is overleden aan de gevolgen van het coronavirus, is opgelopen van 18 naar 25. Het aantal patiënten bij wie het virus is vastgesteld, is gestegen naar 830, meldden Chinese staatsmedia vrijdag. De Chinese autoriteiten besloten nog eens vijf steden hermetisch af te grendelen. Daardoor zijn nu tien steden van de buitenwereld afgesloten, in een poging de verspreiding van het virus te voorkomen.
 2. Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

  Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

  Britse wetenschappers zijn er met geavanceerde technieken in geslaagd een meer dan drieduizend jaar oude Egyptische mummie weer een stem te geven. Ze maakten een gedetailleerde scan van het strottenhoofd van priester Nesyamun, maakten daar een 3D-print van en zorgden er met speciale apparatuur voor dat de gekopieerde keel echt geluid kon produceren. Het resultaat: één seconde van Nesyamuns stem. ,,Dit moeten gelovigen hebben gehoord als de priester ze toezong.”