Volledig scherm
Zwerfhonden worden opgevangen in een dierenopvang in Myanmar, waar rabiës voorkomt en jaarlijks slachtoffers maakt. De opvang is onderdeel van een overheidsprogramma om de ziekte te bestrijden en slachtoffers te voorkomen. © AFP

Steeds meer meldingen van Nederlanders getroffen door hondsdolheid

Alarmcentrale Eurocross krijgt steeds meer meldingen van Nederlandse reizigers die vrezen dat ze besmet zijn geraakt met rabiës, oftewel hondsdolheid, nadat ze zijn gekrabd door een hond, kat of aap. In 2018 kwamen er 342 meldingen binnen, een jaar eerder waren dat er nog 264, en in 2016 163. De meeste gevallen waren in Indonesië, Thailand en Vietnam.

Elk jaar overlijden wereldwijd ongeveer 60.000 mensen aan de gevolgen van rabiës, meldt Eurocross. De infectieziekte kan worden overgebracht door een geïnfecteerd dier. Meestal gebeurt dat via een hondenbeet. In Nederland komt rabiës voor bij vleermuizen. In het buitenland kunnen ook vossen, apen en katten de ziekte bij zich dragen. 

,,Hoe moeilijk het ook kan zijn, die lieve puppy of dat schattige aapje kun je beter niet aanraken, aaien of voeren als je op vakantie bent in een gebied waar rabiës voorkomt”, aldus Floriana Luppino, arts bij Eurocross. Wie denkt dat hij besmet is, moet zo snel mogelijk naar de dokter om de benodigde injecties te halen.

Speeksel

Hondsdolheid is een virusziekte, die zoogdieren meestal aan elkaar doorgeven via speeksel. Het virus verspreidt zich langzaam door het lichaam totdat het in het centrale zenuwstelsel terechtkomt, behandeling moet plaatsvinden voordat het daar terechtkomt. 

De ziekte treft vooral de jongsten en de armsten, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hondsdolheid komt in zo’n 150 landen voor, met name in Afrika en Azië. Vooral op het platteland, waar vaccins niet of amper beschikbaar zijn, heeft rabiës vaak de dood tot gevolg. 

 1. Uitgedroogde koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’
  video

  Uitgedroog­de koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’

  Door de allesvernietigende bosbranden die Australië de afgelopen tijd teisterden zijn naar schatting een miljard dieren omgekomen waaronder ontelbare koala's. Nu sprake is van de eerste regenbuien, haasten uitgedroogde buidelberen zich naar plekken waar water beschikbaar is. De Australische Pamela Schramm trof in de deelstaat New South Wales een wel heel dorstig exemplaar aan op het asfalt van een autoweg. Het dier likte, met gevaar voor eigen leven, druppels op die op het wegdek waren blijven staan.
 2. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's
  video

  Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.