Toeristen op een strand bij Valencia tijdens de zomer van vorig jaar.
Volledig scherm
Toeristen op een strand bij Valencia tijdens de zomer van vorig jaar. © EPA

Spanje ontvangt toeristen vanaf juli: ‘We verwachten jullie’

Spanje gaat proberen te redden wat er te redden valt van het toeristenseizoen. Vanaf eind juni, begin juli zijn toeristen uit de rest van Europa weer welkom aan de populaire costa’s, op de eilanden en in de monumentale steden en het uitgestrekte binnenland. ,,Toeristen, Spanje verwacht jullie, in veilige omstandigheden”, zei premier Pedro Sánchez gistermiddag tijdens zijn wekelijkse toespraak op de Spaanse televisie.

De Spaanse premier Pedro Sánchez.
Volledig scherm
De Spaanse premier Pedro Sánchez. © EPA

De meeste low cost-vliegmaatschappijen bieden op hun websites al vluchten aan naar Spanje. Terwijl concurrenten als Ryanair en Easyjet op 24 juni respectievelijk 1 juli weer gaan vliegen, doet Transavia dat al vanaf 4 juni (Málaga) en 11 juni (Barcelona, Girona, Mallorca, Ibiza, Alicante en de Canarische eilanden), maar in principe gelden dan nog de restricties zoals die nu van kracht zijn: alleen Spanjaarden en mensen met een goede reden – niet voor vakantie, bijvoorbeeld – mogen Spanje in.

Pas als heel Spanje, in een vierstappenplan, volledig uit de lockdown is gekomen – iets wat op 21 juni wordt verwacht – en de Spanjaarden zelf vrij door het land kunnen reizen, zijn ook de buitenlandse toeristen weer welkom. Vicepremier Teresa Ribera zei gisteren in een interview in de krant El Periódico dat er dan direct al een soort veilige ‘reiscorridors’ naar eilanden als de Balearen en de Canarische Eilanden kunnen worden geopend. 

‘Toerisme weer activeren’

,,We hebben de bedoeling het nationale toerisme deze zomer te activeren, maar tegelijkertijd kunnen ook de buitenlandse toeristen weer hun reserveringen voor een verblijf in Spanje gaan maken’’, zei Sánchez. De overheid en de toerismesector zijn bezig met het opstellen van een uitgebreid protocol om hotels, appartementen en camping ‘coronaproof’ te maken. Het land, zwaar getroffen met bijna 29.000 doden door het virus, wil voorkomen dat een nieuwe uitbraak het imago en de toeristische sector nóg zwaarder zal treffen.

Het toerisme zorgt voor 13 procent van het BNP van Spanje, maar zal dit jaar zeker slechts een schijntje van de 83 miljoen buitenlandse toeristen van vorig jaar halen. Ruim 20 miljoen van die reizigers kwam in de maanden juli en augustus.

Bekijk al onze video’s over het coronavirus:

 1. Elon Musk zenuwachtig voor SpaceX-lancering, vanavond ook te zien in ons land!

  Elon Musk zenuwach­tig voor Spa­ceX-lancering, vanavond ook te zien in ons land!

  Elon Musk heeft in een Amerikaans televisieprogramma gezegd dat hij erg zenuwachtig is voor de lancering van ruimteschip Crew Dragon vanavond. Vooral de verantwoordelijkheid die hij draagt voor de levens van de twee astronauten weegt erg zwaar, zei hij. Vanavond omstreeks 22.30 uur (onze tijd) zullen de Nasa-astronauten gelanceerd worden vanuit het Kennedy Space Center in Florida. Ook in Nederland moet het ruimteschip te zien zijn.
 2. Deelstaten botsen met Berlijn over corona-aanpak: ‘Van verboden naar zelfdiscipline burgers’

  Deelstaten botsen met Berlijn over corona-aan­pak: ‘Van verboden naar zelfdisci­pli­ne burgers’

  In Duitsland is een fikse politieke ruzie én discussie ontstaan over de landelijke coronaregels. Enkele deelstaten vinden het onnodig de algemene contactbeperkingen te handhaven terwijl er geen sprake meer is van een noodsituatie. ,,239 besmettingsgevallen rechtvaardigen het inperken van de grondrechten van 2,16 miljoen burgers niet’’, stelt de Thüringse minister-president Bodo Ramelow (Die Linke).
 3. Archeologen in rep en roer: eeuwenoude schat ontdekt onder wijngaard in Italië

  Archeolo­gen in rep en roer: eeuwenoude schat ontdekt onder wijngaard in Italië

  In de buurt van de Noord-Italiaanse stad Verona hebben archeologen recent een eeuwenoude schat onder een wijngaard ontdekt. Het gaat om een bijzonder goed bewaarde mozaïek, een restant van een historische Romeinse villa. Experts houden er rekening mee dat de vloer dateert uit de derde eeuw na Christus. De autoriteiten zijn trots en blij: ,,Na talloze decennia van mislukte pogingen is het eindelijk gelukt.”