Sneeuw zorgt voor problemen in Alpen: wintersporter komt moeilijk weg en doden bij lawines

UpdateWintersporters die naar huis willen, hebben op verschillende plekken last van sneeuw en files. Op de uitvalswegen in Oostenrijk en het zuiden van Duitsland rijdt het weer goed door. ,,Maar zie daar maar te komen’’, zegt een woordvoerder van de ANWB. En het gaat nog flink sneeuwen de komende dagen, meldt de Oostenrijkse weerdienst.

Het verkeersbeeld in de wintersportgebieden toont volgens de woordvoerder twee gezichten: globaal gaat het een stuk beter dan gisteren en kan het verkeer goed doorrijden. Maar op de hogerop gelegen wegen zijn er problemen met afgesloten wegen, waardoor mensen hun skidorpen niet uit kunnen. 

Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het onder Nederlanders populaire Oostenrijkse Saalbach-Hinterglemm. ,,Dat is nu onbereikbaar. Dat heeft maar één toegangsweg en die zit onder een lawine.’’

Ook het skigebied Obertauern (Pongau/Lungau) was voor het verkeer afgesloten. In deze populaire plaats zaten 12.000 vakantiegangers vast. Het einde van de problemen is nog niet in zicht. De Oostenrijkse weerdienst waarschuwt dat het de komende dagen nog hard blijft sneeuwen.

Minder verkeer

Dat het op de uitvalswegen een stuk beter gaat, komt doordat er minder verkeer op die wegen is, aldus de woordvoerder. Ook ligt de sneeuwgrens wat hoger. Op de Fernpass, waar het gisteren nog bar en boos was, gaat het bijvoorbeeld heel goed. ,,Dat is schoon en houden ze schoon, dus er staat niet veel file.”

Bij de grensovergang Kufstein en op de A10 van Villach naar Salzburg staat wel veel file. ,,Maar dat komt door het aanbod, het is daar gewoon heel erg druk.’’ Zo moet bij Kufstein rekening worden gehouden met ruim een uur vertraging.

In Duitsland is het verder druk op de A8 van Salzburg naar München. Tussen Siegsdorf en Grabenstätt zijn waarschijnlijk door de sneeuwlast bomen omgevallen. Daardoor is maar één rijstrook open, wat tot ruim een uur file leidt.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Minder treinen

De aanhoudende sneeuwval zorgt in Oostenrijk voor steeds meer problemen. Talloze wegen zijn afgesloten, treinen rijden minder, dorpen zijn van de buitenwereld afgesneden en in Tirol geldt een verbod op boswandelingen.

Door het steeds zwaarder wordende sneeuwdek breken takken af. Op sommige plekken is de stroom uitgevallen doordat er bomen op de elektriciteitsdraden zijn gevallen en de lijnen zijn bezweken door de sneeuw, zo meldt de Oostenrijkse ORF. Duizenden mensen zaten uren zonder stroom. Driehonderd treinreizigers zaten uren vast in de nachttrein tussen Graz en Zürich die door een kapotte bovenleiding niet verder kon.

Volgens de Duitse weerdienst kan er vandaag in het zuiden van Beieren tot en met veertig centimeter sneeuw vallen. In de betreffende gebieden blijft er groot gevaar voor lawines. Ook in Oostenrijk blijft het gevaar voor lawines groot. 

Gisteren kreeg terugkerend vakantieverkeer ook al te maken met fikse files in Oostenrijk en het zuiden van Duitsland. Vooral op de Fernpass stonden mensen uren stil. ,,Dat is al een drukke route, maar als het stilstaat en het blijft sneeuwen, wordt de sneeuw ook niet meer weggereden. Dan moeten de weg meerdere keren worden afgesloten, zodat een sneeuwschuiver zijn werk kan doen. En dat zorgt voor veel vertraging”, aldus een woordvoerder van de ANWB.

Doden door lawines

Het barre winterweer eist inmiddels ook dodelijke slachtoffers. Gisteren overleed een Duitse 19-jarige bestuurder na een botsing met een andere auto. Er vielen bij ongelukken ook vier gewonden, van wie twee ernstig. 

Ook kwamen drie mensen om het leven bij lawines. Een 26-jarige Duitse man werd in het skigebied Diedamskopf in Schoppernau bedolven onder een lawine. En in het nabijgelegen skigebied van Damüls kwam eveneens een 32-jarige Duitse skiër om het leven door een lawine. Beiden hadden wel een veiligheidsuitrusting bij zich, maar dat heeft dus niet mogen baten. Ook een 20-jarige vrouw kwam om het leven nadat ze werd bedolven onder een lawine. 

Volledig scherm
Sneeuwschuivers proberen de wegen in Duitsland weer begaanbaar te maken. © EPA

Gistermiddag werd een 54-jarige man bedolven onder de sneeuw bij Zell am See. Hij had geluk dat hij in een luchtzak terecht kwam en zelf de hulpdiensten kon waarschuwen. 35 reddingswerkers gingen naar hem op zoek en hij werd uiteindelijk onderkoeld maar ongedeerd uitgegraven.

‘Sneeuwbom’

De extreme sneeuwval, Weerplaza spreekt van een ‘sneeuwbom’, kwam gisteren op een wisseldag. Honderdduizenden sneeuwsporters gaan dit weekeinde naar huis - de kerstvakantie is immers voorbij - anderen komen juist aan voor een weekje sneeuwpret. 

Volledig scherm
Paarden in de sneeuw bij München. © REUTERS