Aan de grensovergang in het tweelandendorpje Overslag wordt elke dag gecontroleerd.
Volledig scherm
PREMIUM
Aan de grensovergang in het tweelandendorpje Overslag wordt elke dag gecontroleerd. © Kristof Vereecke

‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlanders wisselen boodschappen uit

De jaren vijftig zijn terug in het tweelandendorpje Overslag, nabij het Belgische Wachtebeke. Buren smokkelen er opnieuw ouderwets boter over de grens. Al is grenzeloze burenliefde een beter woord. Belgische Overslagnaren halen chocolade paaseitjes en boterkoeken aan hun kant van de grens, de Nederlanders helpen de Belgen aan hun favoriete zakje drop. Alle boodschappen worden netjes, en volledig volgens de regels van de coronakunst, over de grens gezet.

De grenzen met België zijn dicht, onnodige verplaatsingen worden beperkt en het dagelijks leven danig verstoord. Zeker in het tweelandendorpje Overslag waar Nederlanders en Belgen anders broederlijk naast elkaar leven. Belgische en Nederlandse kinderen lopen er samen school, hun vaders drinken er Belgisch bier aan de toog van café ’t Hoeksen en frieten eten ze er in een voormalige grenspost. De slogan van de jaarlijkse kermis vertelt het hele verhaal: ‘Waar plezier geen grenzen kent!’. Maar dat is duidelijk buiten het coronavirus gerekend. Sinds vorig weekend zijn er dagelijks grenscontroles.

  1. Duitse logopedist misbruikt kinderen met beperking, selecteerde slachtoffers op ernstige spraakstoornissen

    Duitse logopedist misbruikt kinderen met beperking, selecteer­de slachtof­fers op ernstige spraak­stoor­nis­sen

    Een 38-jarige logopedist uit het Duitse Würzburg is vandaag veroordeeld voor 64-voudig zwaar seksueel misbruik van zeven jongens met een lichamelijke of verstandelijke beperking, het filmen daarvan én verspreiden van de beelden op het Darknet. De slachtoffers waren tussen de twee en zes jaar oud en droegen vaak nog luiers. De politie kwam tijdens het onderzoek nog 44 verdachten van seksueel misbruik en het verspreiden van de kinderporno op het spoor.