Grote stormschade in Sint Maarten in 2017.
Volledig scherm
Grote stormschade in Sint Maarten in 2017. © AP

Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba maken zich op voor tropische storm Jerry

De Bovenwindse Eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba staan onder ‘tropical storm watch’. De bevolking moet zich voorbereiden op extreme weersomstandigheden. Tropische storm Jerry wordt morgen mogelijk een orkaan van de eerste categorie.

Dat heeft minister-president van Sint Maarten, Leona Romeo-Marlin gisteravond in een nationale rede via tv en sociale media tegen haar bevolking gezegd.

Dat betekent: voorbereiden en alert zijn, maar niet in paniek raken. In september 2017 werden de eilanden getroffen door orkaan Irma die heel veel schade veroorzaakte. Vooral Sint Maarten is nog niet hersteld van de ellende die Irma heeft gebracht. Dit ondanks de ruim 500 miljoen euro die Nederland via de Wereldbank ter beschikking heeft gesteld voor wederopbouw.

De laatste verwachtingen laten zien dat het zwaarste deel van Jerry wegblijft van Sint Maarten, volgens Weerplaza. Gedacht wordt dat Jerry in de loop van de dag de orkaanstatus krijgt, maar dat de koers voldoende noordoost blijft van Sint Maarten.

Het verwachte pad van Jerry.
Volledig scherm
Het verwachte pad van Jerry. © Weerplaza
 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.