Volledig scherm
Matteo Salvini, leider van de Italiaanse anti-immigratiepartij Lega. © EPA

Senaat Italië maakt weg vrij voor vervolging oud-minister Salvini om vasthouden bootmigranten

De Italiaanse Senaat heeft besloten de onschendbaarheid in te trekken van oud-minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini. Dat betekent dat de leider van anti-immigratiepartij Lega kan worden vervolgd voor het laten vasthouden van migranten op een schip. De politicus zou 15 jaar cel kunnen krijgen voor machtsmisbruik en illegale detentie.

De zaak draait om het besluit van Salvini om vorig jaar migranten vast te houden op kustwachtschip Diciotti dat de migranten had opgepikt. Hij wilde wachten tot andere EU-lidstaten bereid waren hen op te vangen. Een aantal migranten met medische problemen mocht van boord, maar 116 anderen zaten bijna een week vast.

Het Openbaar Minister in Italië startte in augustus 2018 een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak. Volgens Europese regels mogen asielzoekers niet langer dan 48 uur gevangen worden gehouden. De meeste migranten op de Diciotti werden ruim vijf dagen vastgehouden.

Salvini zag het als minister als een prioriteit om bootjes met migranten tegen te houden. ,,Ik heb Italië verdedigd. Ik heb alle vertrouwen in het rechtssysteem”, zei Salvini na de stemming in de Senaat tegen persbureau ANSA. Hij benadrukte trots te zijn op wat hij heeft gedaan en hetzelfde beleid te zullen voeren als hij aan de macht komt. Nadat in 2018 bekend werd dat het Openbaar Ministerie een onderzoek naar hem instelde noemde hij dat al ,,een schande’’.