Benjamin Griveaux trekt zich terug als kandidaat voor het burgemeesterschap van Parijs
Volledig scherm
Benjamin Griveaux trekt zich terug als kandidaat voor het burgemeesterschap van Parijs © AFP

Sekstape verstoort campagne van kandidaat voor burgemeesterschap Parijs

De kandidaat voor het burgemeesterschap van Parijs van de partij van president Macron heeft zijn campagne gestaakt. Er is van hem een sekstape uitgelekt. Daarop zijn expliciete videobeelden te zien en ook seksueel getinte teksten die de kandidaat aan een vrouw zou hebben gestuurd.

De beelden werden aanvankelijk naar buiten gebracht door een Russische politiek activist die in Parijs woont. Maar die onthulling kreeg nauwelijks aandacht. Pas nadat een parlementslid – een dissident uit de partij van Macron – de beelden ook via Twitter had verspreid, brak grote onrust uit.

De kandidaat van de president, Benjamin Griveaux, zegde onmiddellijk al zijn afspraken af. Zijn campagneteam kwam in crisiszitting bijeen. En daarna maakte Griveaux per videoboodschap bekend dat hij niet langer kandidaat is voor het burgemeesterschap van Parijs. Hij heeft aangifte gedaan wegens ‘het openbaar maken van privé-informatie’.

Lastercampagne

De Russische activist Pyotr Pavlensky verspreidde de tapes van Griveaux
Volledig scherm
De Russische activist Pyotr Pavlensky verspreidde de tapes van Griveaux © AFP

,,Er wordt al langer een lastercampagne tegen me gevoerd maar nu is een grens overschreden’’, aldus Griveaux. ,,Op sociale media word ik op schandalige wijze aangevallen over zaken die privé zijn.’’ Volgende maand worden in Frankrijk gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Griveaux was de kandidaat in Parijs van Macrons regeringspartij, La République en Marche. In de peilingen stond hij op de derde plaats.

Op de betreffende beelden die nu rondgaan is een telefonische video te zien met daarop – zeer pontificaal – een mannelijk geslachtsdeel en de naam van Griveaux als telefonische ‘afzender’. Ook zijn er screenshots van suggestieve zinnen te zien die hij aan ‘een jonge vrouw’ geschreven zou hebben. Griveaux is zelf getrouwd met een advocate, met wie hij drie kinderen heeft.

Hypocrisie

De Russische activist Piotr Pavlenski zegt de beelden te hebben verspreid ‘om de hypocrisie van Griveaux aan de kaak te stellen’. ,,Hij presenteert zich de hele tijd als familieman, praat over familiewaarden en spreekt vaak over zijn vrouw en kinderen. Iedereen mag seksueel doen wat hij wil, maar ze moeten wel eerlijk zijn.’’

In Frankrijk heeft de onthulling gezorgd voor een schokgolf in de politiek - maar niet over de video zelf. Van links tot rechts wordt afwijzend gereageerd op het naar buiten brengen van privé-informatie. ,,Laten we ieders privéleven respecteren en een waardige campagne voeren over de politieke inhoud’’, zei de huidige socialistische burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, die aan kop gaat in de peilingen.

Manipulatie

Griveaux is getrouwd met een advocate, met wie hij drie kinderen heeft
Volledig scherm
Griveaux is getrouwd met een advocate, met wie hij drie kinderen heeft © AP

,,Het mag niet zo zijn dat manipulatie een verkiezingscampagne gaat beïnvloeden’’, aldus de extreemrechtse Marine Le Pen. ,,We moeten nog maar zien wie hier eigenlijk echt achter zit’’, voegde ze toe. ,,Dit moet natuurlijk strafrechtelijk vervolgd worden’’, zei minister van binnenlandse zaken Christophe Castaner.

Het is voor zover bekend voor het eerst dat in Frankrijk een politicus zich terugtrekt tijdens een verkiezingscampagne wegens het uitlekken van een sekstape. Het laatste grote schandaal dateert alweer van bijna tien jaar geleden. Toen raakte de socialistische politicus Dominique Strauss-Kahn in opspraak vanwege zijn seksuele en overspelige gedrag. Hij liet zich door onder meer zakenmensen jarenlang ‘fêteren’ met prostituees en werd in de Verenigde Staten verdacht van het verkrachten van een kamermeisje. Strauss-Kahn moest er door opstappen als voorzitter van het IMF.

Opmerkelijk is dat Benjamin Griveaux in de jaren daarvoor een van de medewerkers was van Strauss-Kahn. Griveaux is nu parlementslid en was tot maart vorig jaar staatssecretaris in de regering-Macron.

 1. Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

  Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

  In Brazilië is grote woede ontstaan over de dood van een 5-jarige jongen. Hij viel van de negende etage van een flat in de noordoostelijke stad Recife, terwijl hij onder de hoede was van de vrouw bij wie zijn moeder het huishouden doet. Op videobeelden is te zien hoe de vrouw het jochie in een lift achterlaat en op een van de bovenste knoppen drukt. ,,Waarom? Ze heeft mijn zoon de dood in laten gaan’’, zegt moeder Mirtes. ,,Maar ik wil gerechtigheid.’’
 2. Verdwijning Maddie McCann: ‘Duitse verdachte schreef in chat over ontvoering en misbruik kind’
  Update

  Verdwij­ning Maddie McCann: ‘Duitse verdachte schreef in chat over ontvoering en misbruik kind’

  De vermeende moordenaar van de destijds 3-jarige Madeleine McCann ‘wilde iets kleins vangen en dagenlang gebruiken’. Dat schreef de nieuwe hoofdverdachte Christian Brückner (43) uit Braunschweig ruim zes jaar na de verdwijning van de Britse peuter in een chatbericht aan een vriend, meldt Der Spiegel. Het Duitse Openbaar Ministerie onderzoekt of de meervoudig veroordeelde kindermisbruiker ook betrokken was bij de verdwijning van een 5-jarig meisje in de deelstaat Saksen-Anhalt.