Volledig scherm
Grootmeester Igors Rausis werd op het toilet betrapt met zijn telefoon. © Chess24

Schaakgrootmeester speelde vals op het toilet; 6 jaar schorsing

Vals spelen op het toilet is grootmeester in het schaken Igors Rausis duur komen te staan. De Internationale Schaak Federatie (ISF) heeft de grootmeester voor 6 jaar geschorst.

Rausis kwam in de problemen nadat iemand een foto maakte toen hij eerder dit jaar naar het toilet ging tijdens een toernooi in het Franse Straatsburg. Daar bleek dat hij helemaal geen hoge nood had, maar met zijn telefoon in zijn hand zat, een doodzonde op schaaktoernooien. Met de telefoon zijn schaakprogramma’s te raadplegen die kunnen uitrekenen wat de beste winkansen zijn na een zet.

De geboren Oekraïner Rausis wekte al langer argwaan omdat hij met zijn leeftijd van 58 jaar maar wedstrijden bleef winnen. Veel spelers op die leeftijd takelen juist af. Hij kwam uit voor Letland,Bangladesh en Tjechië.

Na de confronterende foto heeft Rausis volgens de ISF toegegeven dat hij vals speelde. Sinds 2015 heeft hij in totaal drie keer zijn mobiele telefoon gebruikt op een officieel toernooi. Ook vertelde hij dat hij één keer met een opponent had afgesproken wat de uitkomst van een wedstrijd zou worden. De schaakfederatie heeft hem nu een schorsing van 6 jaar opgelegd. Gezien de hoge leeftijd van Rausis, is zijn carrière daarmee hoogstwaarschijnlijk ten einde.

 1. Uitgemergelde leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

  Uitgemer­gel­de leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

  In de dierentuin van de Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens internationale dierenrechtenorganisaties sprake van dramatische misstanden. Bezoekers spotten er deze week een aantal extreem uitgemergelde leeuwen. De broodmagere roofdieren waren letterlijk vel over been en konden bijna niet meer op hun poten staan. Twitteraar Osman Salih uit Soedan is inmiddels via sociale media een actie begonnen voor hulp aan de ten dode opgeschreven leeuwen.
 2. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

  ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

  In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.
 1. Cruciale testlancering SpaceX-raket van Elon Musk geslaagd
  Video

  Cruciale testlance­ring Spa­ceX-ra­ket van Elon Musk geslaagd

  SpaceX en zijn grondlegger Elon Musk zijn in de wolken met de succesvolle test van de noodprocedure bij de lancering van een Falcon-raket met een Crew Dragon capsule vanaf Cape Canaveral. Nu de noodprocedure voor bemande vluchten met succes is beproefd, kunnen de Verenigde Staten later dit jaar weer zelf vanaf eigen bodem bemande vluchten de ruimte in te brengen. De eerste staat voor de tweede helft van dit jaar op het programma. Daarbij zal de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tegen betaling een beroep doen op de diensten van SpaceX.