Volledig scherm
Een casuarius in het Daintree National Forest in Australië. © AP

’s Werelds gevaarlijkste vogel doodt man in Florida

In Florida is een man gedood door de gevaarlijkste vogel ter wereld, de casuarius. Dat melden plaatselijke media. De casuarius is een vleugelloze vogel die tot 1,7 meter groot kan worden. De vogel lijkt enigszins op een struisvogel en een emu. Hij komt onder andere voor in het regenwoud van Australië en in Nieuw-Guinea.

De eigenaar van het dier, een fokker, kwam vrijdag op zijn boerderij ten val waarna de vogel hem aanviel, verklaarde de brandweer van Alachua County tegen de krant The Gainesville Sun. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis waar hij later aan zijn verwondingen bezweek, aldus de krant.

De casuarius is nauw verwant aan de Australische emu en is de op een na zwaarste vogel ter wereld, na de struisvogel. Hoewel hij voornamelijk fruit eet, geldt hij als een omnivoor.

Volgens de San Diego Zoo wordt het dier met recht en rede beschouwd als de gevaarlijkste vogel op onze planeet. ,,Elke drietenige voet heeft op de middelste teen een dolkachtige nagel’’, die tot wel tien centimeter lang kan zijn. ,,De casuarius kan elk roofdier of ander bedreigend wezen met een enkele trap opensnijden’’, staat waarschuwend op de website van de dierentuin.

Niettemin was tot nu toe slechts één geval bekend van een dodelijke aanval op een mens door een casuarius. Dat incident dateert van 6 april 1926, toen een 16-jarige jongen in het Australische Queensland een trap in de hals kreeg.