Russische kosmonauten aangekomen bij Amerikaanse collega's in ruimtestation ISS
video/updateDrie nieuwe Russische bemanningsleden zijn zojuist aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS. De raket met de drie kosmonauten aan boord werd gelanceerd vanaf de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan en is net aangehaakt bij het station, ruim 400 kilometer boven de aarde.
De drie kosmonauten zijn Oleg Artemjev (51), Denis Matveev (38) en Sergej Korsakov (37). De jongste twee gaan voor de eerste keer naar de ruimte. Ze voegen zich bij vier Amerikanen, twee Russen en een Duitser die al in het ISS zitten.
Het is de eerste bemande lancering sinds de Russische invasie in Oekraïne. Door de oorlog zijn de spanningen tussen Rusland en het Westen hoog opgelopen. Vroeger ontkwam de ruimtevaart aan zulke conflicten, maar nu wordt ook de toekomst van het ISS onzeker. Projecten die samen zijn opgezet staan op een laag pitje. Zo trekt Europa, in elk geval voorlopig, de stekker uit een onbemande verkenner die later dit jaar naar Mars zou moeten gaan.
Het hoofd van het Russische ruimtevaartprogramma, Dmitry Rogozin, is een trouwe bondgenoot van president Vladimir Poetin. Toen het Westen Rusland sancties oplegde, zei hij dreigend dat Rusland het ISS kon laten neerstorten op Europa.
Achterlaten
Ook dreigde hij de Amerikaanse astronaut Mark Vande Hei, die binnenkort terug naar de aarde moet, in de ruimte achter te laten. Op de lanceerinstallatie in Bajkonoer liet Rogozin levensgroot de letters Z en V aanbrengen, die Rusland ook gebruikt in de oorlog tegen Oekraïne.
Naast Vande Hei verblijven momenteel ook de Amerikanen Raja Chari, Thomas Marshburn en Kayla Barron in het ruimtestation. Vande Hei en Rus Pyotr Dubrov zijn inmiddels ruim 340 dagen aaneengesloten in de ruimte. Dat is de langste aaneengesloten periode dat mensen op het internationale ruimtestation zijn geweest.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa heeft daarop laten weten dat Vande Hei ondanks de spanningen rond Oekraïne ‘gewoon’ met een Russisch ruimtevaartuig terug zal keren naar de aarde.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Braziliaans actieplan voor Amazoneregenwoud: ferme stap in goede richting voor natuurbehoud
-
Zeker 15 doden in Haïti door zware overstromingen, gevreesd voor voedseltekorten
In Haïti zijn dit weekeinde zeker 15 mensen om het leven gekomen bij overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van de zware regenval van de afgelopen dagen, zo melden de autoriteiten zondag. -
Weer Russische mensenrechtenactivist voor de rechter: ‘Het vonnis zal schuldig zijn’
Het zal niet vaak zijn gebeurd dat de hulp van een winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede werd ingeroepen in een strafzaak. Medevoorzitter Oleg Orlov van de inmiddels verboden mensenrechtenorganisatie Memorial vroeg er donderdag in Moskou om en kreeg zijn zin. -
Polen blijft bruinkool ontginnen, ondanks rechtbankbevel om te stoppen
De Poolse regering houdt zijn omstreden bruinkoolmijn in Turow open ondanks een bevel vorige week van een rechtbank in Warschau om de activiteiten er stil te leggen. -
update
Paus Franciscus (86) weer opgenomen in ziekenhuis
Paus Franciscus (86) heeft woensdag een buikoperatie ondergaan. Daarbij traden geen complicaties op. Het hoofd van de rooms-katholieke kerk blijft naar verwachting meerdere dagen in het Gemelli-ziekenhuis in Rome. Hij maakte volgens zijn arts een grapje vlak nadat hij wakker werd. Dinsdag moest Franciscus ook al naar het ziekenhuis voor een controle, maar toen kon hij na veertig minuten weer vertrekken.
-
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
-
-
-
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden.