De rode Tesla, hier op door SpaceX bewerkt beeld met een dummy op de bestuurdersstoel, zou inmiddels al voorbij Mars zijn.
Volledig scherm
De rode Tesla, hier op door SpaceX bewerkt beeld met een dummy op de bestuurdersstoel, zou inmiddels al voorbij Mars zijn. © SpaceX

Ruimte-Tesla is al voorbij Mars

De knalrode Tesla die op 6 februari met een raket van SpaceX, de ruimte in werd geschoten, is inmiddels voorbij de planeet Mars.

Overmorgen bereikt de Roadster van Elon Musk, met aan het stuur de dummy Starman, zijn verste punt in de omloopbaan rond de zon. Daar bedraagt de afstand tot de zon 248 miljoen kilometer. Pas in 2091 nadert de Roadster de aarde tot op minder dan een miljoen kilometer, een afstand die astronomen ‘dichtbij’ noemen.

SpaceX, het commerciële ruimtevaartbedrijf van Musk, lanceerde in februari zijn eerste Falcon Heavy-raket, de krachtigste raket van dit moment. Omdat het een testvlucht betrof was er nog geen kostbare lading aan boord, bijvoorbeeld een kunstmaan die in een baan om de aarde moest worden gebracht. Elon Musk wilde echter niet leeg de ruimte ingaan. Als publiciteitsstunt besloot hij daarom zijn eigen Tesla Roadster het zonnestelsel in te schieten om daar in een baan om de zon duizenden jaren rond te cirkelen.

De vraag is in welke staat de auto dan zal verkeren omdat hij het in de ruimte behoorlijk krijgt te verduren. Kleine puindeeltjes en micrometeorieten ‘zandstralen’ de wagen. Grotere deeltjes zullen zorgen voor deukjes en gaatjes. Ook de rode kleur zal verdwijnen als gevolg van de ultraviolette straling van de zon. De kans bestaat dat heel de verf zal afbladderen.

Mocht Elon Musk een beroep willen doen op garantie, dan is hij veel te laat. De Tesla die met een snelheid van bijna 11.000 kilometer door de ruimte scheert, heeft al meer dan 3,5 miljoen kilometer afgelegd. Dat is ruim 630 keer de maximale afstand die nog onder de voorwaarden van de garantie valt.

Bekijk hieronder beelden van de ruimte-Tesla:

  1. Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

    Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

    In Brazilië is grote woede ontstaan over de dood van een 5-jarige jongen. Hij viel van de negende etage van een flat in de noordoostelijke stad Recife, terwijl hij onder de hoede was van de vrouw bij wie zijn moeder het huishouden doet. Op videobeelden is te zien hoe de vrouw het jochie in een lift achterlaat en op een van de bovenste knoppen drukt. ,,Waarom? Ze heeft mijn zoon de dood in laten gaan’’, zegt moeder Mirtes. ,,Maar ik wil gerechtigheid.’’