Volledig scherm
Betogers in Parijs © AFP

Rellen bij legerparade Parijs

De Franse politie heeft vanmiddag in de marge van de grote militaire parade in Parijs meer dan 150 mensen aangehouden. Het gaat volgens ingewijden onder meer om twee prominente leden van de protestbeweging Gele Hesjes. Zij zouden een illegale demonstratie hebben georganiseerd.

Volledig scherm
© AFP

Bij de parade in de Franse hoofdstad waren meerdere Europese leiders aanwezig, onder wie de Nederlandse premier Mark Rutte. Ook de 'gele hesjes' waren op de defilé afgekomen. Zij betogen wekelijks tegen de regering en jouwden Macron uit. Betogers maakten hun ongenoegen over president Emmanuel Macron luidkeels duidelijk terwijl hij de troepen inspecteerde. De politie heeft volgens bronnen meerdere prominente demonstranten Aangehouden.

Op 14 juli wordt stilgestaan bij de bestorming van de Bastille-gevangenis aan het begin van de Franse Revolutie. Dat gaat traditioneel gepaard met een militaire parade, waarbij meer dan 4000 militairen marcheerden over de Parijse boulevard Champs-Elysées. President Emmanuel Macron inspecteerde de troepen vanuit een open auto.

Er vlogen onder meer een A400M-transportvliegtuig uit Duitsland, een Spaanse C130 en twee Britse Chinook-helikopters over de Franse hoofdstad. Ook waren leden van de Frans-Duitse brigade vertegenwoordigd.

Vliegend platform

Een opvallende verschijning was de Franse uitvinder Franky Zapata, die op een soort vliegend platform over de Europese leiders vloog. Die zagen verder ook manschappen uit het Vreemdelingenlegioen en militairen te paard passeren.

Bij de grote parade op ‘quatorze juillet’ zijn vaker buitenlandse leiders aanwezig. In 2017 was de Amerikaanse president Donald Trump de eregast. Sindsdien is de relatie tussen Washington en Parijs verzuurd, onder meer vanwege onenigheid over de Iraanse nucleaire deal en het klimaatakkoord van Parijs.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
Premier Mark Rutte en minister van Defensie Ank Bijleveld © REUTERS
  1. Canadese politie opent klopjacht op vermiste, van drievoudige moord verdachte tieners

    Canadese politie opent klopjacht op vermiste, van drievoudi­ge moord verdachte tieners

    Canada is volledig in de ban van een drievoudige, geruchtmakende moord die wordt toegeschreven aan twee vermiste Canadese tieners. Kam McLeod (19) en Bryer Schmegelsky (18) - de spoorloos verdwenen jongens - worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van een Australische toerist Lucas Fowler (23) en zijn Amerikaanse vriendin Chynna Deese (24). En ze zouden een derde, nog niet geïdentificeerde persoon, op gruwelijke wijze om het leven hebben gebracht.