Regering Tadzjikistan: Fietsdrama was aanslag verboden islamitische partij
VideoHet fietsdrama in Tadzjikistan waarbij zondag vier fietstoeristen omkwamen onder wie een Nederlander, was een aanslag van een verboden islamitische partij. Dat meldt de regering van het Centraal-Aziatische land op basis van de bekentenis die een aangehouden verdachte aflegde.
Volgens het Tadzjiekse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde de verdachte dat de groep die de aanslag pleegde onder leiding stond van een in Iran getrainde man.
De verboden partij in kwestie is de Islamitische Wederopstandingspartij van Tadzjikistan. Tot 2015 was de partij de enige legale islamitische partij. In augustus dat jaar eiste de regering van Tadzjikistan dat de partij zou stoppen met de 'illegale activiteiten'. Ze werd aangemerkt als terroristische organisatie.
IS
Islamitische Staat (IS) eiste de aanslag gisteravond op via haar persagentschap Amaq, maar volgens een lid van onderzoeksplatform Bellingcat - bekend van het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 - klopt de berichtgeving over de claim niet helemaal.
'IS heeft de aanslag niet opgeëist maar de uitvoerders aangeduid met de gebruikelijke terminologie "soldaten van het kalifaat". Net als na de aanslagen in bijvoorbeeld Orlando, Toronto en San Bernardino. De terminologie verwijst naar degenen wiens acties in overeenstemming zijn met de ISIS-doelstellingen', schrijft de Amerikaanse journalist Jett Goldsmith op Twitter.
Volgens het Amerikaanse Time Magazine eiste een aan IS gelieerde groep de verantwoordelijkheid voor het fietsdrama in Tadzjikistan op in een tweet. Daarin wordt gesproken van 'soldaten van het kalifaat' en een aanval op 'burgers van kruisvaarders-coalitielanden'.
In een reactie op de berichten op Twitter plaatste IS vanmiddag een video van de vijf aanslagplegers.
Messen
Bij de aanslag kwam René Wokke (56) uit Amsterdam om het leven. Hij was met zijn vriendin Kim Postma (58) onderweg van Thailand naar Iran. Het stel fietste met andere buitenlanders die ze onderweg hadden ontmoet. Volgens Postma werden ze aangereden, stapten de inzittenden van de wagen uit en bewerkten de mannen enkele groepsleden met messen.
Een van de slachtoffers van het fietsdrama, waarbij naast de Nederlander ook een Zwitser en twee Amerikanen werden gedood, bevestigde dat laatste tegenover een Belgische lifter. Hij zat in een vrachtwagen die moest stoppen op de plek van het drama.
Op amateurvideobeelden van de aanslag is te zien dat een donkere Daewoo bewust op het groepje fietsers instuurt en daarna nog een keer omkeert om slachtoffers te raken. Volgens lokale artsen hebben slachtoffers ook diepe messteken.
Premier Rutte
'Tadzjikistan bevestigt nu dat Nederlander door een terroristische aanslag om het leven is gekomen', aldus premier Mark Rutte op Twitter. 'Mijn gedachten gaan uit naar alle slachtoffers en nabestaanden van deze afschuwelijke aanslag.'
Bekijk hieronder de beelden van het fietsdrama:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Masseur verkracht Nederlandse (31) op hotelkamer in India: 10 jaar gevangenisstraf
Voor het verkrachten van een Nederlandse toeriste moet een 42-jarige man uit India tien jaar de gevangenis in. Dat heeft een rechtbank aldaar gisteren besloten. Daarnaast krijgt de dader een symbolische geldboete opgelegd. -
Nederlands stel overleden na val van rotsen tijdens wandeling in Zuid-Frankrijk
Een man (76) en vrouw (66) uit Nederland zijn in het zuiden van Frankrijk om het leven gekomen tijdens een wandeling in een ruig rotsachtig gebied vlakbij de camping waar ze verbleven. -
Noord-Korea boos op Pelosi na bezoek aan gedemilitariseerde zone
Noord-Korea heeft uitgehaald naar de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, nadat ze recent de gedemilitariseerde zone (DMZ) tussen Noord- en Zuid-Korea bezocht tijdens haar Aziatische reis. Noord-Korea noemde Pelosi ,,de ergste verwoester van internationale vrede”. -
Complotdenker Alex Jones betaalt mogelijk maar fractie van miljoenenboete
De Amerikaanse complotdenker Alex Jones hoeft mogelijk maar een klein deel van de 45,2 miljoen dollar (44,4 miljoen euro) boete die hem vorige week door een jury in Texas werd opgelegd te betalen. Het gaat namelijk om een zogeheten ‘bestraffende schadevergoeding’, die in de staat Texas maximaal 750.000 dollar kan zijn als het slachtoffer geen financiële schade heeft geleden, zoals in deze zaak het geval is. -
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord.
-
Israëlisch leger: luchtalarm klinkt na ingaan wapenstilstand Gaza
Na bemiddeling door Egypte zijn Israël en Gaza overeengekomen de wapens tijdelijk neer te leggen, bevestigt de Palestijnse Islamitische Jihad in een verklaring. Gaza wordt geregeerd door Hamas, maar de militante groep Islamistische Jihad heeft er ook een grote aanwezigheid. Gisteren zijn er weer vijf doden gevallen. -
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer. -
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken.