Reddingsschip Artsen zonder Grenzen aan de ketting in Italië: ‘Discriminatie van particuliere hulporganisaties’
De Italiaanse autoriteiten hebben een schip aan de ketting gelegd waarmee Artsen zonder Grenzen (AzG) vluchtelingen probeert te redden op de Middellandse Zee. Inspecteurs stelden vrijdag een twintigtal tekortkomingen vast op de Geo Barents, na een controle van maar liefst veertien uur in de haven van de Siciliaanse stad Augusta. Twee weken geleden gingen daar zo'n vierhonderd geredde migranten van boord van het reddingsschip.
Het is al de dertiende keer in drie jaar tijd dat de Italiaanse autoriteiten een reddingsschip van een niet-gouvernementele organisatie (ngo) blokkeren, meldt Artsen zonder Grenzen op Twitter. De hulporganisatie ziet achter de inspecties en het aan de ketting leggen van de schepen het doel van de autoriteiten om ‘discriminerend op te treden’ tegen schepen van particuliere hulporganisaties.
Volgens AzG voldoet de onder Noorse vlag varende Geo Barents aan alle eisen, maar stelden inspecteurs van de Italiaanse kustwacht 22 tekortkomingen vast in onder andere de certificering van de bemanning en de instructies aan de kapitein om de stabiliteit van het schip te garanderen. Tien van de 22 tekortkomingen zijn volgens de Italianen zo ernstig dat ze eerst verholpen moeten worden alvorens het schip weer mag uitvaren.
De Geo Barents opereert nog maar enkele weken op het centrale deel van de Middellandse Zee en nam op 10 juni de eerste migranten aan boord voor de kust van Libië. Zo’n vierhonderd geredden, voornamelijk Afrikanen, gingen op 18 juni van boord in de haven van Augusta. Ongeveer honderd van hen waren volgens Artsen zonder Grenzen minderjarig en een stuk of veertig waren uitgedroogd, onderkoeld, besmet met schurft of hadden brandwonden.
Duitse reddingsschepen
De Italiaanse autoriteiten houden momenteel ook reddingsschepen vast van de Duitse ngo's Sea-Eye en Sea-Watch. Een van de schepen, de Sea-Watch 3, heeft toestemming gekregen om naar de Spaanse thuishaven Burriana te varen om daar de tekortkomingen te verhelpen, verklaarde een woordvoerster tegenover Duitse media.
De Italianen klagen volgens de zegsvrouw vaak over de uitrusting van de schepen of dat ze zijn ingedeeld in de verkeerde klasse, gelet op hun missies.
Bootdrama
Ondertussen worden voor de zuidoostkust van Tunesië zeker 43 vluchtelingen vermist. Ze zaten in een boot die vrijdagnacht zonk ter hoogte van de stad Zarzis. 84 opvarenden zijn gered, verklaarde een medewerker van de Tunesische tak van hulporganisatie Rode Halve Maan tegenover persbureau AFP. De geredden zijn volgens het Tunesische ministerie van Defensie tussen de 3 en 40 jaar oud en komen onder meer uit Bangladesh, Soedan, Eritrea, Egypte en Tsjaad. Volgens overlevenden vertrok de boot dinsdagavond vanuit de kustplaats Suara in het noordwesten van Libië richting Europa.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMOorlog Oekraïne
Dit gebeurt er met 170 miljoen van Giro555: van hygiënekits tot psychosociale hulp
Er is via Giro555 inmiddels bijna 170 miljoen euro opgehaald voor Oekraïne. Wat gebeurt er met al dat geld? In Zaporizja, waar een project van Caritas loopt, worden er bijvoorbeeld getraumatiseerde gezinnen mee geholpen. -
PREMIUMWeer welkom in...
Venetië wil het massatoerisme kwijt, maar de centen niet
Europa opent langzaam weer de grenzen voor toeristen. Onder de noemer ‘Weer Welkom In’ portretteren onze correspondenten iedere week een geliefd vakantieland. Vandaag aflevering 5: Italië.
-
Nationalisten in Noord-Macedonië betogen massaal tegen historische EU-deal met Bulgarije
In de Noord-Macedonische hoofdstad Skopje zijn zaterdag duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen een ontwerpakkoord dat een historische ruzie met Bulgarije moet oplossen. De deal moet voor Noord-Macedonië de weg vrijmaken voor de onderhandelingen over toetreding tot de EU. -
Duitsland ontvangt eerste apenpokkenvaccins via Europese Unie
Duitsland heeft de eerste doses van het via de Europese Unie bestelde vaccin tegen apenpokken ontvangen. De levering werd mogelijk door de nieuwe EU-autoriteit voor het voorkomen van gezondheidscrises Hera. -
Zus van vermoorde Tob Cohen tegen rechter Kenia: 'Ik wil gerechtigheid voordat ik zelf ook dood ben’
Bijna drie jaar na de moord op de Nederlandse zakenman Tob Cohen (69) in Kenia vecht zijn zus nog altijd voor gerechtigheid voor haar broer. Diens Keniaanse weduwe geldt als hoofdverdachte maar is nog altijd niet berecht. ,,Er zijn allerhande manipulaties waardoor ik niet verder kan’’, zei de 70-jarige Gabrielle dinsdag met ingehouden woedde voor een rechtbank in Nairobi.