Vluchtelingen en migranten komen aan op Lesbos.
Volledig scherm
Vluchtelingen en migranten komen aan op Lesbos. © AFP

Recordaantal migranten op Griekse eilanden

Op de Griekse eilanden bevinden zich inmiddels meer dan 26.000 migranten, een record sinds de ondertekening van een migrantendeal tussen Turkije en de EU in 2016. Dat meldt het ministerie van Civiele Bescherming.

De vluchtelingenstroom naar Griekenland komt vooral vanuit Turkije. Alleen vandaag al kwamen 200 migranten aan op de eilanden Kos, Lesbos en Chios. Op de Griekse eilanden bevonden zich in april nog zo’n 14.000 migranten.

Veel van hen ontvluchten hun thuisland en proberen via Turkije Europa te bereiken. De veelal Syrische, Irakese en Afghaanse migranten wonen vaak in speciale opvangkampen. De vluchtelingendeal, die in maart 2016 werd ondertekend, is bedoeld om te zorgen dat minder asielzoekers oversteken vanuit Turkije.

Vluchtelingen en migranten wachten op verder vervoer op Lesbos.
Volledig scherm
Vluchtelingen en migranten wachten op verder vervoer op Lesbos. © AFP

Overplaatsen

Griekenland is begin september begonnen met het overplaatsen van honderden migranten vanuit een opvangkamp op Lesbos. In Moria, het grootste migrantenkamp van Europa, leven vier keer zoveel mensen als waar het voor gebouwd is. De vluchtelingen worden daarom per schip naar verschillende plekken in het noorden van Griekenland gebracht.

De Griekse regering kondigde de maatregel al eerder aan vanwege de overbevolking in Moria. Ook is er veel geweld en voelen vrouwen zich onveilig. In augustus overleed een Afghaanse jongen nog na een vechtpartij in het kamp.

Moria, het grootste migrantenkamp van Europa.
Volledig scherm
Moria, het grootste migrantenkamp van Europa. © REUTERS
  1. Echtpaar uit VS kan na 2,5 maand eindelijk ruïnes Pompeii bezoeken: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    Echtpaar uit VS kan na 2,5 maand eindelijk ruïnes Pompeii bezoeken: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    De Amerikaanse pensionado's Colleen (63) en Marvin Hewson (75) gingen begin maart naar Italië voor een droomvakantie. Voor het eerst samen de Atlantische Oceaan over, naar Rome en zelfs de ruïnes van Pompeii stonden op de bucketlist. En toen kwam corona. In plaats van hals over kop terug naar huis te vliegen - dat ging niet meer - bleven de Hewsons in Pompeii. Vandaag hoorden ze bij de eerste bezoekers die de wereldberoemde archeologische vindplaats mochten betreden na de heropening.
  2. Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Alle ogen zijn morgen gericht op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Voor het eerst in bijna tien jaar worden daar twee Amerikaanse astronauten vanaf eigen bodem de ruimte in geschoten. En voor het eerst in bijna veertig jaar zal dat met een gloednieuw toestel gebeuren: de Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Een vlucht die niet zonder risico’s is, zo berekende de NASA.