Volledig scherm
Vluchtelingen en migranten komen aan op Lesbos. © AFP

Recordaantal migranten op Griekse eilanden

Op de Griekse eilanden bevinden zich inmiddels meer dan 26.000 migranten, een record sinds de ondertekening van een migrantendeal tussen Turkije en de EU in 2016. Dat meldt het ministerie van Civiele Bescherming.

De vluchtelingenstroom naar Griekenland komt vooral vanuit Turkije. Alleen vandaag al kwamen 200 migranten aan op de eilanden Kos, Lesbos en Chios. Op de Griekse eilanden bevonden zich in april nog zo’n 14.000 migranten.

Veel van hen ontvluchten hun thuisland en proberen via Turkije Europa te bereiken. De veelal Syrische, Irakese en Afghaanse migranten wonen vaak in speciale opvangkampen. De vluchtelingendeal, die in maart 2016 werd ondertekend, is bedoeld om te zorgen dat minder asielzoekers oversteken vanuit Turkije.

Volledig scherm
Vluchtelingen en migranten wachten op verder vervoer op Lesbos. © AFP

Overplaatsen

Griekenland is begin september begonnen met het overplaatsen van honderden migranten vanuit een opvangkamp op Lesbos. In Moria, het grootste migrantenkamp van Europa, leven vier keer zoveel mensen als waar het voor gebouwd is. De vluchtelingen worden daarom per schip naar verschillende plekken in het noorden van Griekenland gebracht.

De Griekse regering kondigde de maatregel al eerder aan vanwege de overbevolking in Moria. Ook is er veel geweld en voelen vrouwen zich onveilig. In augustus overleed een Afghaanse jongen nog na een vechtpartij in het kamp.

Volledig scherm
Moria, het grootste migrantenkamp van Europa. © REUTERS
  1. Nederlandse Cuba-fan bestolen van ruim 1000 euro in legendarisch hotel

    Nederland­se Cuba-fan bestolen van ruim 1000 euro in legenda­risch hotel

    Zijn beslissing om nu eens niet bij particulieren te overnachten maar in het prestigieuze Hotel Nacional de Cuba, is Govert van der Linden (60) uit Amsterdam wel heel duur komen te staan. Uit de kluis in zijn hotelkamer in het centrum van Havana verdween minstens 1000 euro van zijn vakantiebudget. ,,Ik wil de locals graag helpen, ook financieel, maar dan wel op eigen initiatief’’, verzucht de onfortuinlijke vakantieganger.