Volledig scherm
De dodelijke dieetpil. © AFP

Rechtszaak over dodelijke dieetpil die honderden levens eiste van start in Frankrijk

Vandaag begint in Frankrijk een rechtszaak rondom een groot gezondheidszorgschandaal. De farmaceut Servier en de Franse geneesmiddelenwaakhond Agence National de Sécurité du Médicament worden beschuldigd van onder andere doodslag en bedrog in verband met de verkoop van een pil voor gewichtsverlies die vermoedelijk honderden levens eiste. 

Het multinationale farmaceutisch bedrijf Servier zou de dodelijke bijwerkingen van het medicijn ‘Mediator’ verborgen hebben gehouden. Dat middel werd voorgeschreven aan diabetici met overgewicht, maar ook als eetlustremmer aan gezonde mensen die een paar kilo kwijt wilden raken. 

Tussen 1976 en 2009 kregen ongeveer vijf miljoen mensen het medicijn voorgeschreven, ondanks dat er vermoedens waren dat de pil hart- en longfalen zou veroorzaken. Ten minste vijfhonderd mensen stierven aan hartklepproblemen door blootstelling aan de ingrediënten van Mediator, ontdekte het Franse ministerie van volksgezondheid. In schattingen van sommige artsen loopt dit aantal zelfs op tot tweeduizend. Daarnaast kampen er nog altijd duizenden slachtoffers met slopende gezondheidsproblemen. 

Dodelijke pil leverde miljard op

Tijdens de rechtszaak zal geprobeerd worden om een antwoord te vinden op de vraag waarom het medicijn zo lang op de markt bleef in Frankrijk. Advocaten van de aanklagers beweren dat het Servier-laboratorium patiënten tientallen jaren opzettelijk heeft misleid, waarbij ze geholpen zouden zijn door de autoriteiten. De medicijnmaker, die op de hoogte zou zijn geweest van de gevaren, heeft vermoedelijk ongeveer een miljard verdiend aan de Mediator. 

De Franse medicijnregelgever staat terecht omdat er onvoldoende controle op Mediator zou hebben plaatsgevonden. Ook zou Agence National de Sécurité du Médicament te traag hebben gehandeld en te close zijn geweest met farmaceutische bedrijven. 

Jarenlang schandaal

Met de start van de rechtszaak lijkt er een einde in zicht te komen van een jarenlang schandaal. In 2007 trok Irène Frachon, een longspecialist van een ziekenhuis in Bretagne aan de bel. Ze waarschuwde voor een verband tussen Mediator en ernstige hart- en longschade. Pas twee jaar later werd het medicijn van de markt gehaald in Frankrijk. 

Dat de zaak nu eindelijk voor de rechter komt is al een triomf, stelt Charles Josep-Oudin, een advocaat van 250 aanklagers. ,,Het feit dat er eindelijk een rechtszaak plaatsvindt is op zichzelf al een overwinning voor de slachtoffers.’’ Daar is klokkenluider Frachon het roerend mee eens. ,,Deze rechtszaak zorgt voor een grote opluchting. Eindelijk zien we het einde van een ondraaglijk schandaal. Dit zogenaamde medicijn is in werkelijkheid een vergif.’’

  1. LIVE | ‘Nederlanders weten te weinig over mondkapjes’
    Coronavirus

    LIVE | ‘Nederlan­ders weten te weinig over mondkapjes’

    Italië meldt een zevende sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Een team van experts van de wereldgezondheidsorganisatie WHO is inmiddels gearriveerd om de Italiaanse autoriteiten te ondersteunen. Terwijl ook de rest van de wereld verder in de ban raakt van het virus, heeft een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laten zakken. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 71 Covid-19-doden bij, het laagste cijfer tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.