Rechter New York fluit Trump terug: sancties tegen ICC in Den Haag zijn onwettig
Een federale rechtbank in New York heeft maandag een streep gehaald door een decreet van de Amerikaanse president Donald Trump waarmee sancties werden ingesteld tegen juristen die meewerken met het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Het decreet zorgde er ook voor dat medewerking aan het ICC strafbaar zou zijn. Volgens de rechter druist Trumps decreet in tegen de Amerikaanse grondwet.
Delen per e-mail
Trump vaardigde het decreet in juni uit. Daarmee konden economische sancties en reisbeperkingen worden opgelegd aan medewerkers van het ICC en iedereen die met het Internationaal Strafhof meewerkt, bijvoorbeeld met een onderzoek naar vermeende oorlogsmisdaden door Amerikaanse troepen in Afghanistan tussen 2003 en 2014. Vier hoogleraren in de rechten hingen straffen boven het hoofd als gevolg van het decreet.
Volgens de rechter in Manhattan beperkt het presidentiële bevel de klagers in hun vrijheid van meningsuiting, zoals vastgelegd in de Amerikaanse grondwet. ,,Nationale veiligheid moet geen talisman zijn dat gebruikt wordt om onwelgevallige claims af te weren’’, oordeelde ze.
De rechtszaak was aangespannen door vier hoogleraren in de rechten en het Open Society Justice Initiative, een New Yorkse mensenrechtenorganisatie. James Goldston, het hoofd van die organisatie, drong er bij aankomend president Joe Biden op aan om Trumps decreet zo snel mogelijk in te trekken. Het bevel is volgens hem ‘tegenstrijdig met Washingtons historische steun voor internationale gerechtigheid’.
Russische belangen
Leden van de regering-Trump, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, beschuldigen het ICC ervan dat het de belangen van Rusland behartigt en de Amerikaanse soevereiniteit schendt. In september werden sancties ingesteld tegen ICC-aanklager Fatou Bensouda, die onderzoek doet naar vermeende oorlogsmisdaden in Afghanistan, zowel door de Amerikanen als door de Taliban en de Afghaanse regering.
Het ICC noemde het decreet van Trump eerder al een aanval op het internationaal recht en de internationale rechtsorde. Ook de Europese Unie keurde het bevel af.
Het Internationaal Strafhof in Den Haag werd opgezet om verdachten te vervolgen in verband met misdaden op het grondgebied van de aangesloten lidstaten als die zelf weigeren of niet in staat zijn om vervolging in te stellen. De Verenigde Staten hebben wel het statuut ondertekend, maar zijn niet als verdragsstaat aangesloten bij het ICC.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Filipijnse kustwacht stuit op reuzenschelpen ter waarde van 25 miljoen dollar
De Filipijnse autoriteiten hebben reuzenschelpen ter waarde van 25 miljoen dollar (bijna 21 miljoen euro) in beslag genomen. Volgens de kustwacht is het de grootste illegale vangst ooit in de regio. -
VIDEO
Onderkoelde vreugde na veroordeling agent die George Floyd dooddrukte
De veroordeling van de politieman die George Floyd dooddrukte leidt tot hoopvolle reacties in de VS, maar de vreugde blijft onderkoeld in het land waar politiegeweld nieuwe slachtoffers blijft maken. ,,Dit is de uitzondering, niet de regel.” -
PREMIUM
Vertrek Raúl Castro is einde tijdperk, maar de geest van de Cubaanse Revolutie blijft
Met het vertrek van Raúl Castro als leider van de Communistische Partij komt er op Cuba na ruim zestig jaar officieel een einde aan het tijdperk-Castro. Wie neemt het vaandel over en wat betekent dit voor de relatie met de Verenigde Staten? Vijf vragen over Cuba na de Castro’s. -
PREMIUM
Nederlandse commandant Afghanistan blij met extra troepen: ‘De situatie is nu heel onvoorspelbaar’
Nederland heeft sneller dan gepland 80 extra militairen naar Afghanistan gestuurd. Zelfs voordat de Tweede Kamer er over kon debatteren, waren ze al onderweg om de basis beter te beveiligen. Kamerleden voelden zich geschoffeerd, maar de commandant in Afghanistan is blij met de snelle steun. ,,De situatie is nu heel onvoorspelbaar.” -
VIDEO
Hevige natuurbrand op de Tafelberg, universiteit van Kaapstad deels afgebrand
Op de flanken van de Tafelberg in Zuid-Afrika woedt een hevige natuurbrand. Het vuur begon vanochtend bij het monument van Cecil Rhodes en heeft inmiddels de naastgelegen universiteit van Kaapstad bereikt. Een deel daarvan is in de as gelegd, waaronder een bibliotheek met zeldzame boeken. De brandweer heeft het vuur nog niet onder controle.
-
Poetin houdt zich in jaartoespraak op de vlakte over spanningen in Oekraïne
President Vladimir Poetin van Rusland heeft in zijn jaarlijkse toespraak tot het voltallige parlement geen enkele toenadering gezocht tot het Westen, nu de spanning rond Oekraïne oploopt. Maar vuurwerk werd het ook niet. Hij noemde het zuidelijke buurland niet eens. -
VIDEO
Massale arrestaties bij betogingen voor vrijlating Navalny, VN-experts eisen medische evacuatie naar buitenland
Aanhangers van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny (44) zijn woensdagavond massaal de straat opgegaan in Rusland om te protesteren tegen de benarde situatie van de bekende Kremlin-criticus. Hij zit gevangen in een strafkamp en balanceert volgens artsen op het randje van de dood na twee weken hongerstaking. -
PREMIUM
Laatste dag in zaak George Floyd, lot agent ligt in handen van twaalf juryleden
Het is nu aan de jury: is de Amerikaanse agent Derek Chauvin verantwoordelijk voor de dood van George Floyd? In Minneapolis komt een uitspraak dichterbij in de zaak tegen de man die wereldwijde antiracismeprotesten ontketende.