Iraakse veiligheidstroepen op wacht in de Groene Zone in Bagdad (archieffoto).
Volledig scherm
Iraakse veiligheidstroepen op wacht in de Groene Zone in Bagdad (archieffoto). © REUTERS

Raketten slaan in bij ambassade VS in Bagdad

Maandagnacht zijn twee raketten ingeslagen in de buurt van de Amerikaanse ambassade in Bagdad. Dat meldt de Iraakse veiligheidsdienst. In de regio zijn de spanningen sterk opgelopen tussen de VS en Iran, twee landen die in Irak betrokken zijn.

Twee Katsjoesja-raketten zouden zijn ingeslagen in de Groene Zone in Bagdad, waar buitenlandse ambassades en overheidsgebouwen gevestigd zijn. Een derde raket kwam neer in de rivier de Tigris.

Een Iraakse veiligheidsofficier bevestigde dat twee van dat soort raketten zijn neergekomen op ongeveer een kilometer van de Amerikaanse ambassade. Volgens de agent zijn de raketten afgevuurd in het zuiden van Bagdad, waar zich talrijke pro-Iraanse milities bevinden.

Buitenlandse bronnen die zich in de getroffen zone bevinden, stelden dat de sirenes van de Amerikaanse ambassade tweemaal afgingen. Vooralsnog heeft niemand de raketaanval opgeëist.

De relatie tussen de VS en Iran staat al lang onder druk, meest recent door de drone-aanvallen van ruim een week geleden op olie-installaties in Saoedië-Arabië. De Amerikanen houden Iran daarvoor verantwoordelijk, hoewel Jemenitische Houthi-rebellen die hebben opgeëist.

Bagdad pleit er al maanden voor dat de crisis tussen de VS en Iran niet overslaat naar Irak. Dat land is na jaren van geweld en conflicten nog steeds het decor van dodelijke aanslagen.

  1. Italianen dragen hun mondkapjes in stijl (en dat mag wat kosten)
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    Italianen dragen hun mondkapjes in stijl (en dat mag wat kosten)

    Het eerste ‘post-lockdown’ weekend zit erop. Italianen zijn in groten getale de straat op gegaan. Op wat incidenten na is het redelijk rustig verlopen. Zeker hier in Rome houden mensen afstand en dragen ze een mondkapje. Er wordt in Italië altijd overal over gediscussieerd, vooral over eten, maar de mascherina staat niet ter discussie. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Lees hier alle eerdere afleveringen terug.