Pub in Harwich likt wonden na brexitstemming: ‘We zijn verloren’

VideoOp de avond na de voor de Britse premier Theresa May dramatisch verlopen brexitstemming likt pub The Alma in Harwich, het stadje waar de ferry vanuit Hoek van Holland aankomt, zijn wonden. ,,Ik vrees voor de toekomst van dit land.”

Het district Tendring, waar Harwich onder valt, stemde in 2016 in ruime meerderheid (bijna 70 procent) voor een brexit. Maar de trouwe klandizie van The Alma bestaat nu net uit de minderheid die bij Europa wil blijven, zegt Gemma Jacobs, een blondine van rond de 30. Ze bekeek met afgrijzen de stemming in het Britse parlement, dat in grote meerderheid de brexitdeal die premier Theresa May met de EU uitonderhandelde de prullenbak in stemde.

,,Het is vreselijk, dit land is in een chaos beland. De brexit heeft in 2016 een meerderheid gehaald omdat mensen verkeerd geïnformeerd zijn of zich niet verdiept hebben. En nu zitten we ermee en weet niemand meer wat er moet gebeuren.”

Harwich is een arm stadje aan de Noordzee, met ruim 15.000 inwoners en veel werkloosheid. De gepensioneerde visser Duncan Wrigley - hij verdient nog wat bij als wiskundedocent - kent de inwoners als zijn broekzak. Hij zegt te weten waarom ze ooit voor brexit waren: ,,Ze denken dat het ons welvaart gaat opleveren als we losgesneden zijn van de EU. Maar ik denk dat we er alleen maar armer van worden. De reden dat de economie nog een beetje bleef draaien, was volgens mij juist de EU. Maar nu? Ik vrees voor de toekomst van dit land.”

Artikel gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Pub The Alma likt de wonden na de brexitstemming. Op de foto Gemma Jacobs. © Chris van Mersbergen

Afgrijzen

Wrigley kijkt met afgrijzen naar alles wat zich de laatste 2,5 jaar in politiek Londen afspeelde. ,,In plaats van beleid ontwikkelen waar dit land wat aan heeft, is er alleen maar gepraat. Only brexit, brexit, brexit. En wat zijn we opgeschoten? Niets. We zijn verloren, zo lijkt het.”

Shaun Deex is spijtoptant. Hij stemde voor de brexit, maar betreurt die keuze met de kennis van nu ten zeerste. ,,Als ik nu zie dat de politiek er gewoonweg niet uitkomt, dat de economische voorspellingen somber zijn, bedrijven Engeland verlaten. We moeten de EU niet uit, dat was een foute keuze. Het moet teruggedraaid worden.”

The Alma, die deze avond is volgelopen voor een met brexitvragen doorspekte pubquiz, is op een paar uitzonderingen na dus eensgezind: het huidige pad is een heilloos pad. ,,Ik zeg: als Londen er niet uitkomt, moet de bal weer worden neergelegd bij het volk. Laat ons er nog een keer over stemmen en kijken of we dan nog een keer op een brexit uitkomen. Ik kan het me niet voorstellen.”

Volledig scherm
De ferry vanuit Hoek van Holland op weg naar Harwich. © Chris van Mersbergen