Volledig scherm
Met een ambulance arriveerde Bruno D. vanochtend bij de rechtbank. © EPA

Proces begint tegen hoogbejaarde kampbewaker (93)

In Hamburg is vandaag het proces begonnen tegen Bruno D., een voormalig SS-kampbewaker uit het concentratiekamp Stutthof bij het toenmalige Dantzig (nu Gdansk) in het huidige Polen. Het gaat om een van de laatste processen tegen een Duitse SS’er. 

De inmiddels 93-jarige B. wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan minstens 5230 moorden. Hij was daar bewaker tussen augustus 1944 en april 1945. Hij heeft volgens justitie “met name de verraderlijke en wrede moord op Joodse gevangenen ondersteund”. De man heeft in het onderzoek van justitie toegegeven dat hij tussen augustus 1944 en april 1945 in het concentratiekamp werkte. Omdat hij in die periode 17 en 18 jaar oud was, wordt zijn zaak door een jeugdrechtbank behandeld.

Van september 1939 tot mei 1945 zaten ruim 100.000 mensen vast in het kamp. Zo’n 70.000 van hen werden om het leven gebracht, terwijl 22.500 personen naar andere kampen werden overgebracht toen de geallieerden Stutthof naderden.

Veel details

Volgens het openbaar ministerie heeft B meegewerkt aan het onderzoek en ook bekend in het concentratiekamp te hebben gewerkt. Volgens de Duitse media wist hij veel details te melden over honderden slachtoffers. Ook vertelde hij dat hij de kreten hoorde uit de gaskamer. D. vindt niet dat hem verantwoording voor de dood van joodse gevangenen kan worden aangerekend.

Er worden vele getuigen verwacht, onder wie overlevenden van Stutthof alsook nabestaanden van doden. Vanwege de zwakke gezondheid van D. is de duur van de dagelijkse zittingen van het hof beperkt tot twee uur.

Vandaag werd de aangeklaagde in een rolstoel naar binnengebracht, meldden Duitse media. Hij werd begeleid door familie en drie artsen. De advocaten van de man verwijten justitie in de zaak een onwettige vertraging. Al in 1982 was bekend dat de man in het kamp had gewerkt. De aangeklaagde zelf begrijpt niet dat hij zich daar nu voor moet verantwoorden.

 1. Vietnam vraagt families te betalen voor repatriëring slachtoffers koelcontainerdrama

  Vietnam vraagt families te betalen voor repatrië­ring slachtof­fers koelcontai­ner­dra­ma

  De families van de 39 Vietnamese burgers die in oktober dood zijn aangetroffen in een koelcontainer in Groot-Brittannië, zullen de kosten van de repatriëring voor hun eigen rekening moeten nemen. Hun regering zal die niet betalen. Dit betekent voor sommige van de arme families dat ze eerst hebben betaald om hun zoon of dochter in Engeland te krijgen en dat nu opnieuw moeten doen om hun lichaam terug te halen. ,,We weten niet waar we dat geld vandaag moeten halen.’’
 2. Man dwingt vrouw zelfmoord te plegen: stervende Tamara kan nog net hulplijn bellen
  PREMIUM
  Update

  Man dwingt vrouw zelfmoord te plegen: stervende Tamara kan nog net hulplijn bellen

  ,,Ze heeft haar polsen doorgesneden”, vertelde Ken M. (40) uit het Belgische Aarschot in paniek aan zijn vader. In werkelijkheid had hij zélf in haar polsen gesneden en haar gedwongen een afscheidsbrief te schrijven. Hij liet zijn vrouw achter in de veronderstelling dat ze zou sterven, maar ze kon op het laatste nippertje de hulpdiensten bellen: ,,Het was mijn man.” Ken M. werd vandaag veroordeeld tot tien jaar cel.