Volledig scherm
De volledig uitgebrande Grenfell Tower in Londen. © reuters

Problemen brandveiligheid Britse flats veel omvangrijker dan gedacht

In de nasleep van de verwoestende brand in de Grenfell Tower in Londen wordt overal in Groot-Brittannië de bekleding van torenflats op brandveiligheid getest. Daaruit blijkt dat al 181 gebouwen in ruim 50 gemeenten de test niet hebben doorstaan, zo meldden Britse media zondag.

In totaal wordt van zo'n 600 gebouwen de bekleding getest op vuurvastheid. Die inspecties worden uitgevoerd door het Department for the Communities and Local Government. Maar het betreft nu al dusdanig veel flats die de inspectie niet doorstaan, dat premier Theresa May de lokale autoriteiten heeft laten weten dat ze de inspecties van de overheid niet moeten afwachten en zelf onderzoek mogen laten verrichten.

Onderzoek naar vermisten

Ook het onderzoek naar het totale aantal slachtoffers en mogelijke vermisten is nog altijd gaande. De Britse autoriteiten vermoeden dat sommige appartementen illegaal bewoond waren en hebben eigenaren opgeroepen daarover duidelijkheid te verschaffen. De overheid heeft beloofd die mensen niet voor die overtreding te zullen beboeten.