De omstreden praalwagen
Volledig scherm
De omstreden praalwagen © Rutger Lievens

Praalwagen met ‘Jodenkoppen’ gaat weer rijden in Aalst

De praalwagen met ‘Jodenkoppen’ die vorig jaar te zien was in een carnavalsoptocht in het Vlaamse Aalst zal morgen opnieuw uitrijden in de traditionele optocht. De wagen veroorzaakte eerder wereldwijde ophef.

Carnavalsgroep De Zwiejtollekes heeft gemeld zich niet te laten afschrikken door alle negatieve berichtgeving. Er wordt een eigen draai gegeven aan de omstreden figuren van carnavalsvereniging De Vismooil’n. Het is een traditie in Aalst dat carnavalsgroepen elkaars wagens opkopen en daarmee dan een jaar later hun eigen ding doen. Ondanks de herrie rond de wagen met ‘Jodenkoppen’, komt die dus nogmaals in actie. De kledij van de figuren heeft een andere kleur gekregen - goud in plaats van roze – maar verder zien ze er nog precies hetzelfde uit, melden Vlaamse media.

Vereniging De Vismooil’n oogstte vorig jaar wereldwijd kritiek met de karikaturen. De carnavalspoppen, die joden moesten voorstellen, hadden grote haakneuzen, pijpenkrullen en bezaten een geldkist. De ‘grap’ van de carnavalsvierders, zo werd gezegd, was daarmee aan te geven dat ze krap bij kas zaten en ‘een sabbatjaar’ namen om zo volgend jaar een mooiere praalwagen te kunnen maken.

Respectloos

Niet iedereen vond dat lollig. Het regende negatieve reacties. Ook VN-organisatie Unesco noemde de karikaturen respectloos. De organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur verwijderde het Carnaval van Aalst zelfs van de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed. Dit omdat ‘racisme en discriminatie’ geen plaats mogen hebben op die lijst, aldus Unesco. ,,Wij als Unesco gaan niet bepalen hoe zij hun traditie moeten beleven. Ze doen het zoals ze willen, maar dan zonder de zegen van de Unesco. We willen hier een rode lijn trekken. We kunnen zulke manifestaties niet toelaten en daarvan wegkijken”, aldus een Unesco-vertegenwoordiger destijds. De gemeente Aalst was het daar overigens niet mee eens, omdat men naar eigen zeggen rond carnaval aan ‘vrijheid van meningsuiting’ hechtte.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken roept de Belgische overheid op om de carnavalsoptocht in Aalst te veroordelen en te verbieden. In de sociale media ging het grof aan toe en werden de Vlaamse feestvierders beschuldigd van antisemitisme. Er volgden zelfs ruim 200 doodsbedreigingen. 

Lees verder onder de tweet.

Excuses

De Vismooil’n bood uiteindelijk excuses aan voor het vertoonde en liet weten dat leden van de vereniging waren getraumatiseerd door wat ze allemaal over zich heen hadden gekregen. ,,Hadden we het geweten, we hadden ze nooit op onze wagen gezet”, aldus een woordvoerder tegen de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

De herrie schrok De Zwiejtollekes niet af om de ‘Jodenkoppen’ opnieuw in te zetten. ,,We hebben niet de bedoeling iemand te kwetsen”, aldus een lid van de groep. ,,Dit is Aalst. Wij lachen met iedereen. Alleen niet met de Bende van Nijvel, Marc Dutroux en de genocide in Rwanda. Dat was té erg.”

En de zes miljoen vermoorde Joden tijdens de Holocaust dan, wil een HLN-verslaggever weten? ,,Dat is zo lang geleden”, aldus de man. ,,Ik ben al oud en zelfs ik was toen nog niet geboren. Dat staat toch héél ver van ons af, hé.”

Vorig jaar maakten de carnavalsvierders zich ook vrolijk over Donald Trump.
Volledig scherm
Vorig jaar maakten de carnavalsvierders zich ook vrolijk over Donald Trump. © BELGA
  1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

    Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.