Pompeo en bin Salman in Saoedi-Arabië.
Volledig scherm
Pompeo en bin Salman in Saoedi-Arabië. © AFP

Pompeo: VS steunen Saoedi-Arabië, bedreigingen door Iran onacceptabel

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zijn het erover eens dat Iran verantwoordelijk gehouden moet worden voor ‘agressief, roekeloos en bedreigend gedrag’. Dat zegt de woordvoerder van Pompeo.

Vorig weekend vond een droneaanval op twee Saoedische olie-installaties plaats. Iran zit volgens de VS achter deze aanval. Saoedi-Arabië zei dinsdag al dat de verantwoordelijken voor de aanval verantwoording moeten afleggen. Volgens militaire experts in het land wijzen de brokstukken van de drones op Iraanse inmenging.

Pompeo en de Saoedische leider ontmoetten elkaar in de Saoedische stad Jedda. De Amerikaanse minister was in Saoedi-Arabië om steun vanuit de VS over te brengen en te praten over een nog te vormen coalitie die toekomstige aanvallen moet afslaan. Pompeo noemde de droneaanval wederom een oorlogsdaad van Iran. 

Sinds de Amerikaanse president Trump de VS terugtrok uit het kernakkoord met Iran, loopt de spanning tussen de twee landen in hoog tempo op. Trump heeft zich nog niet uitgesproken over mogelijke militaire actie jegens Iran. Wel zei hij dat er waarschijnlijk nieuwe sancties worden afgekondigd.

 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.