Volledig scherm
De begrafenis van Lyra McKee op 24 april 2019 in Belfast, Noord-Ierland. © REUTERS

Politie Noord-Ierland: man (52) aangeklaagd voor moord op journaliste Lyra McKee

UpdateVolgens de Noord-Ierse politie wordt een 52-jarige man aangeklaagd voor de moord op journaliste Lyra McKee in april vorig jaar. Hij wordt ook beschuldigd van wapenbezit met de intentie levens in gevaar te brengen en lid te zijn van een verboden organisatie.

Volledig scherm
Archieffoto van Lyra McKee. © AFP

De 29-jarige Lyra McKee stond op 18 april 2019 naast een politieauto in Creggan, een buitenwijk van de Noord-Ierse stad Londonderry, toen ze bij onlusten door een kogel in haar hoofd werd geraakt. Getuigen meldden hoe de schutter in het wilde weg om zich heen schoot. 

De militante republikeinse groepering RealIRA gaf daarna toe verantwoordelijk te zijn voor haar dood. ,,Tijdens een aanval op de vijand is Lyra McKee, die naast de vijandelijke troepen stond, op tragische wijze om het leven gekomen’’, luidt het in de brief van de groepering. De RealIRA biedt de partner, familie en vrienden van Lyra McKee haar ‘oprechte verontschuldigingen aan’. De mededeling werd geverifieerd door middel van een codewoord, meldde The Irish News.

‘Niet einde onderzoek’

De dood van de journaliste leidde tot veel ophef en grote onrust in Noord-Ierland. McKee was er een van de rijzende sterren in de journalistiek. De toenmalige Britse premier Theresa May noemde de fatale schietpartij ,,schokkend en compleet zinloos”. Er volgden verschillende aanhoudingen, maar de hoofdverdachte werd niet gevonden. Tot afgelopen dinsdag, aldus de Noord-Ierse politie. De 52-jarige man werd toen aangehouden. Hij zou afkomstig zijn uit Londonderry. De man wordt morgen voorgeleid. 

Jason Murphy laat namens de politie weten dat de vervolging van de vermeende schutter niet het einde betekent van het onderzoek naar de dood van McKee. ,,Ik heb altijd gezegd dat een aantal individuen samenwerkten met de schutter op de dag van Lyra's dood. Hoewel vandaag een belangrijke dag is, gaan we actief door met ons onderzoek.’’

RealIRA

De Real Irish Republican Army (Echte Ierse Republikeinse Leger) ijvert voor een verenigd Ierland en verwerpt het Goedevrijdagakkoord van 1998, dat een einde maakte aan drie decennia van sektarisch geweld in Noord-Ierland. Dat conflict eiste meer dan 3.600 doden. In aanloop naar Pasen liepen de spanningen op.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AFP